Recept na domácí slazené kondenzované mléko

Příprava vlastního slazeného kondenzovaného mléka je jednoduchý a uspokojivý proces, který přinese do vaší kuchyně dotek autenticity. Tento recept vám umožní vytvořit domácí verzi oblíbeného sladidla, které je ideální pro pečení, vaření nebo jako přísada do vaší oblíbené kávy či čaje.

Zdroj: Dagmar Soušková

Ingredience

  • 300 g cukru krupice
  • 900 ml plnotučného mléka
  • Velká lžíce Zlaté Hané (nebo alternativně máslo)

Postup přípravy

1) Příprava ingrediencí: Nejprve si připravte všechny ingredience. Místo másla můžete použít Zlatou Hanu, což je rostlinný tuk, který receptu dodá jemnou krémovou texturu.

2) Vaření: Všechny ingredience vložte do velké pánve s nepřilnavým povrchem. Pánev postavte na střední plamen vašeho sporáku.

3) Míchání: Pravidelně míchejte směs, aby se cukr rovnoměrně rozpustil v mléce a nedošlo k připálení.

4) Houstnutí: Vařte směs, dokud nezačne houstnout. Tento proces může trvat několik minut, během kterých směs získá charakteristickou konzistenci kondenzovaného mléka.

5) Chlazení: Po dosažení požadované konzistence směs odstavte z ohně a nechte ji vychladnout. Během chlazení bude mléko dále houstnout.

6) Skladování: Hotové slazené kondenzované mléko přelijte do čisté skleněné nebo plastové nádoby s víčkem a uložte v chladničce. Používejte dle potřeby do vašich receptů.

Připravte si dokonalé linecké košíčky – vánoční cukroví

Tip

  • Pro dosažení optimální konzistence a chuti je důležité mléko pravidelně míchat a sledovat, aby nedošlo k jeho připálení.
  • Můžete experimentovat s různými typy cukru pro změnu chuti, například třtinovým cukrem pro karamelovější chuť.