Rychlé a jednoduché pudinkové řezy z listového těsta

Pudinkové řezy jsou lahodným dezertem, který kombinuje chutné listové těsto s bohatou pudinkovou náplní a sladkou polevou. Tento recept je ideální pro milovníky krémových a mazlavých dezertů.

Zdroj: Renata Lazebníček

Ingredience

Listové těsto: 2 platy (k zakoupení nebo domácí)

Pudink:

  • 600 ml smetany
  • 600 ml mléka
  • 4 žloutky
  • 280 g cukru
  • 105 g kukuřičné mouky (nebo pudinkový prášek)
  • 2 lžičky vanilkové pasty nebo extraktu

Poleva:

  • 400 ml moučkového cukru
  • 2 lžíce změklého másla
  • 2 lžičky vanilkové pasty nebo extraktu
  • Voda nebo mléko (dle potřeby)
  • Citronová šťáva (volitelně)

Jak na dokonalé vanilkové rohlíčky, které nesmí chybět na vánočním stole

Postup

1) Příprava pudinku: Ve velkém hrnci smíchejte smetanu, mléko, žloutky, cukr a kukuřičnou mouku (nebo pudinkový prášek). Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 5-8 minut. Po uvaření zakryjte pudink fólií a nechte vychladnout.

2) Pečení listového těsta: Listové těsto rozválejte na plech, propíchejte vidličkou a pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 10 minut. Nechte vychladnout.

3) Příprava polevy: V míse smíchejte moučkový cukr, změklé máslo, vanilku a postupně přidávejte vodu nebo mléko, aby vznikla kašovitá poleva. Přidejte citronovou šťávu pro osvěžující chuť. Pokud se poleva srazí, zahřejte ji nad parou a míchejte, dokud se nevyhladí.

4) Sestavení dezertu: Na vychladlý plat listového těsta rozetřete vychladlý pudink. Přikryjte druhým platem těsta a lehce jej přitlačte. Dezert poté polijte připravenou polevou.

5) Chlazení: Dezert dejte do lednice a nechte odpočívat do druhého dne.