Připravte se na kulinářský zážitek s naším receptem na vepřová játra v rajčatové omáčce s červeným vínem. Ať už plánujete rodinný oběd nebo hledáte něco speciálního pro večerní hostinu, tento pokrm jistě ohromí svou chutí. Následujte náš snadný krok za krokem návod a připravte si pokrm, který se stane hvězdou vašeho stolu.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Vepřová játra v rajčatové omáčce s červeným vínem
Co budeme potřebovat:
- 1 kg vepřových jater
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 100 ml suchého červeného vína
- 400 ml rajčatové omáčky
- 1 lžíce mouky
- sůl, pepř a tymián dle chuti
- 1 svazek petrželky
- 200 ml mléka
Jak budeme postupovat:
1. Játra opláchneme pod studenou vodou a nakrájíme na hrubší plátky. Plátky jater vložíme do mísy a přelijeme mlékem. Zakryjeme utěrkou a necháme asi 35 minut odstát.
2. Po 35 minutách mléko slijeme a játra osušíme papírovými utěrkami.
3. V pánvi rozpálíme 3 lžíce oleje a osmahneme plátky jater spolu s několika snítkami petrželky. Opečeme asi 1 minutu z každé strany, pak vyjmeme na talíř. Játra ještě nebudou úplně hotová, ale dovaří se v troubě.
4. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji, dokud nezměkne. Přidáme mouku, rajčatovou omáčku, víno, sůl, pepř, tymián a rozdrcené stroužky česneku. Vaříme asi 2-3 minuty, poté odstavíme z ohně.
5. Do pekáče vložíme plátky jater a zalijeme rajčatovou omáčkou. Pekáč dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme asi 35 minut, dokud omáčka nezhoustne a játra nebudou hotová.
6. Krátce před koncem pečení posypeme játra zbylou nasekanou petrželkou. Měli bychom získat jemně zlatavá játra, která jsou uvnitř měkká a šťavnatá.
7. Vepřová játra podáváme teplá, ideálně s bramborovou kaší.
Dobrou chuť!