Představujeme vám recept na domácí šneky s rozinkami a vanilkovým krémem, který je synonymem pro sladkou dokonalost v pečení. Tento recept vám ukáže, jak jednoduché je přinést trochu radosti do vašeho dne prostřednictvím domácího pečení.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí šneky s rozinkami a vanilkovým krémem
Co budeme potřebovat:
Ingredience na těsto:
- 300 g mouky
- 100 g krystalového cukru
- 130 ml mléka
- 7 g sušeného droždí
- 2 žloutky
- 50 g másla s 80% tuku
- špetka soli
- 1 lahvička vanilkové esence
Ingredience na krém:
- 250 ml mléka
- 3 žloutky
- 80 g krystalového cukru
- 30 g mouky
- 1 vanilkový lusk nebo 1 lahvička vanilkové esence
- špetka soli
Další ingredience:
- 250 g rozinek
- 2 lahvičky rumové esence
- 1 vejce na potření šneků
- 50 g medu
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta: Lehce vlažné mléko smícháme s cukrem, vanilkovou esencí a sušeným droždím. Dobře promícháme a necháme 10 minut odpočívat.
2. Do mísy dáme mouku, uděláme v ní důlek a vložíme žloutky, směs droždí a zpracujeme těsto, dokud není hladké a nelepí se na stěny nádoby.
3. Přidáme měkké máslo pokojové teploty a hněteme, dokud není těsto pružné a nelepí se na stěny nádoby.
4. Z těsta uděláme kouli, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout, dokud si nezdvojnásobí objem.
5. Příprava krému: Žloutky utřeme s cukrem, dokud se cukr nerozpustí, žloutky zblednou a zdvojnásobí objem.
6. Mléko zahřejeme s vanilkovým luskem, aniž bychom ho přivedli k varu.
7. Přes žloutky přidáme mouku, promícháme, aby nevznikly hrudky, a špetku soli. Postupně za stálého míchání přiléváme teplé mléko, ze kterého jsme vyjmuli vanilkový lusk. Pokud používáme vanilkovou esenci, přidáme ji nyní.
8. Krém vaříme ve vodní lázni a mícháme, dokud nezhoustne jako pudink. Po zhoustnutí vyjmeme vanilkový lusk, pokud jsme ho použili.
9. Krém necháme vychladnout přikrytý potravinářskou fólií, aby se na něm neudělala kůrka.
10. Rozinky namočíme v 250 ml horké vody, do které přidáme rumovou esenci. Necháme je asi 1 hodinu hydratovat. Po 1 hodině rozinky scedíme v sítku.
11. Sestavení šneků: Po zdvojnásobení objemu těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše na tenký plát, potřeme vanilkovým krémem a posypeme rozinkami.
12. Plát těsta pečlivě srolujeme do ruličky. Ruličku nakrájíme na kolečka.
13. Plech vyložíme pečicím papírem a kolečka opatrně položíme na plech. Každé kolečko potřeme rozšlehaným vejcem.
14. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a pečeme asi 20-25 minut, dokud šneky nezhnědnou. Po dopečení je vyjmeme, necháme vychladnout a potřeme medem.
Hotovo! Dobrou chuť! 🙂