Limetkové hrušky – vánoční cukroví

Limetkové hrušky jsou svěžím a elegantním cukrovím, které kombinuje jemnou chuť limetky s křehkým těstem. Tento recept je ideální pro milovníky netradičních chutí a přináší osvěžující změnu do svátečního cukroví.

Zdroj: Renata Borková

Ingredience:

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • Kůra a šťáva z jedné limetky
  • Špetka soli
  • 2 žloutky
  • 2 balíčky vanilkového cukru

Na slepování a polevu:

  • Džem (na slepení)
  • Limetková šťáva
  • Rum
  • Moučkový cukr
  • Kousek bílku
  • Lžíce horké vody

Na dekoraci:

  • Cukrový máček

Postup:

1) Příprava těsta: Smíchejte hladkou mouku, máslo, moučkový cukr, limetkovou kůru, šťávu z limetky, sůl, žloutky a vanilkový cukr. Vypracujte hladké těsto a nechte ho odpočívat.

2) Pečení: Těsto vyválejte a vykrajujte tvary. Pečte je na plechu s pečicím papírem v předehřáté troubě na 180 °C do zlatova. Nechte upečené kousky vychladnout.

3) Slepování: Propasírujte džem, přidejte trochu limetkové šťávy a rumu. Použijte směs na slepení dvou kousků cukroví.

4) Příprava limetkové polevy: Smíchejte šťávu z jedné limetky, moučkový cukr, kousek bílku a lžíci horké vody. Utřete do hladké polevy.

5)  Dekorace: Hotové cukroví potřete limetkovou polevou, posypte cukrovým máčkem a dozdobte dle chuti.

Doporučení

  • Můžete experimentovat s různými druhy džemu pro slepování a přidat více limetkové šťávy pro intenzivnější chuť.

Závěr

Limetkové hrušky jsou nápadité a osvěžující cukroví, které přináší svěží chuť limetky do tradičního svátečního pečení. Jsou ideální pro ty, kteří hledají něco nového a originálního.