Připravte se na lahodnou italskou jízdu s naším receptem na špagety v rajčatové omáčce s masovými kuličkami. Pojďme se ponořit do světa vůní a chutí Itálie!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Špagety v rajčatové omáčce s masovými kuličkami
Co budeme potřebovat:
- 400 g špaget
Pro masové kuličky:
- 300 g mletého hovězího nebo vepřového masa
- 60 g strouhanky
- 1 vajíčko
- 1 cibule
- 1 svazek nasekaného kopru
- 1 stroužek česneku
- sůl a pepř podle chuti
- 60 g nastrouhaného parmazánu
Pro omáčku:
- 600 g rajčatového protlaku
- 1 cibule
- 7 cherry rajčat
- 20 g oliv
- 1 lžíce sušené bazalky nebo několik lístků čerstvé bazalky
- 2 stroužky česneku
- 30 ml oleje
- sůl podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Příprava masových kuliček: Do mísy dejte mleté maso. Na maso přidejte nakrájenou cibuli, nastrouhaný česnek, jemně nasekaný kopr, strouhanky nebo namočený a vymačkaný strouhaný chléb nebo rohlíky, vajíčko a nastrouhaný parmazán. Osolte a opepřete podle chuti, pak všechny ingredience důkladně promíchejte, dokud nezískáte homogenní těsto. Navlhčenýma rukama tvořte malé kuličky, které necháte stranou, dokud se připravuje omáčka.
2. Příprava rajčatové omáčky: V pánvi rozehřejte olej. Nakrájejte jemně 1 cibuli a 2 stroužky česneku a dejte je do rozpáleného oleje. Osmažte cibuli, dokud lehce nezměkne, pak přidejte rajčatový protlak, sůl podle chuti, bazalku a zakryjte pánev poklicí. Nechte omáčku vařit na mírném ohni asi 25-30 minut, občas míchejte, aby se omáčka nepřipálila. Po 30 minutách vaření omáčky přidejte opatrně masové kuličky, na půlky nakrájená cherry rajčata, 1,5 dcl vody, zakryjte pánev poklicí a nechte vařit dalších asi 20 minut.
3. Špagety uvařte samostatně podle návodu na obalu. Po uvaření je sceďte a dejte do mísy, přelijte je omáčkou s masovými kuličkami. Nakrájejte olivy na jemné kousky, přidejte je ke špagetám a jemně promíchejte. Můžete je servírovat samy nebo posypat strouhaným parmazánem.
Hotovo” Dobrou chuť! 🙂