Naše domácí ořechové sušenky s pusinkami a džemem jsou tím pravým dezertem pro vás! Tyto křehké a lahodné sušenky spojují ořechovou bohatost, jemnost pusinek a sladkou chuť džemu do jedinečného zážitku pro vaše chuťové buňky. Připravte se na jednoduchý recept, který vás potěší každým soustem.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí ořechové sušenky s pusinkami a džemem
Co budeme potřebovat:
Ingredience pro těsto:
- 450 g hladké mouky
- 150 g zakysané smetany se 20 % tuku
- 200 g másla se 82 % tuku
- 3 žloutky
- 50 g vanilkového cukru
- špetka soli
Ingredience pro pusinky:
- 3 bílky
- 60 g cukru
- 100 g mletých ořechů
Další ingredience:
- 1 malý pohár ovocné marmelády
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta: Měkké máslo při pokojové teplotě smícháme se zakysanou smetanou, žloutky, solí a vanilkovým cukrem. Mixujeme, dokud nedosáhneme hladkého těsta. Postupně přidáme mouku, nejprve polovinu, stále mixujeme, dokud nedostaneme krémové těsto, a pak přidáme zbytek mouky a rukama těsto vypracujeme do pevného tvaru, který lze tvarovat. Vytvořené těsto se slepí do koule, přikryjeme potravinářskou fólií a dáme na půl hodiny na chladné místo.
2. Příprava pusinek: Bílky šleháme společně s cukrem, dokud nezískáme pevný lesklý sníh, který by neměl spadnout z hladiny nádoby, pokud ji obrátíte. Do sněhu z bílků opatrně vmícháme mleté ořechy.
3. Po půlhodinovém odpočinku těsto vyválíme na co největší plát. Pokud nemáte dostatek místa na rozválení těsta, můžete jej rozdělit na 4 menší koule.
4. S pomocí sklenice vykrajujeme kruhy z těsta. Plech od trouby vyložíme pečicím papírem a opatrně na něj umístíme každý kruh těsta.
5. Na střed každého kruhu těsta dáme lžičku marmelády.
6. Pusinkovou směs naplníme do formy na zdobení a s její pomocí vytvoříme kolem marmelády kruh.
7. Troubu předehřejeme na 180 °C a sušenky pečeme asi 25 minut, dokud nezezlátnou a nezískají jemně zlatohnědou barvu.
8. Můžete je podávat teplé, nebo nechat do druhého dne po upečení.
Hotovo! Dobrou chuť! 🙂