Představte si chuť domácího koláče, který vás vrátí do dětství – to je náš borůvkovo-tvarohový koláč s drobenkou podle babiččina receptu. Tento jedinečný dezert spojuje čerstvé borůvky s tvarohem a oblíbenou drobenkou. Následujte naše kroky a připravte si kousek tradice.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Borůvkovo-tvarohový koláč s drobenkou
Co budeme potřebovat:
Ingredience pro těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 g máslo s 82% tuku
- 120 g vanilkového cukru
- 10 g prášku do pečiva
- 1 velké vajíčko
- špetka soli
Ingredience pro náplň:
- 500 g tvarohu
- 450 g borůvek
- 150 g cukru
- 200 ml mléka
- 200 g smetany ke šlehání
- 3 vajíčka
- 50 g škrobu
- 1 lahvička vanilkového extraktu
- 150 g krému Philadelphia
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta. V míse smícháme cukr a přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, špetkou soli a máslem při pokojové teplotě. Rukama dobře promícháme, dokud nedosáhneme drobivé konzistence. Nakonec přidáme vajíčko a mícháme, dokud se nám všechno nespojí. Vložíme pečicí papír do formy o rozměrech 35×25 cm a položíme do něj polovinu těsta. Rozetřeme ho rovnoměrně po formě a lehce ho stlačíme pomocí dřevěné lžíce. Formu dejte do lednice, zatímco připravujeme náplň.
2. Příprava náplně. Do mísy dáme tvaroh, cukr, škrob, mléko při pokojové teplotě, vanilkový extrakt, smetanu, rozšlehaná vajíčka a krém Philadelphia. Všechny ingredience mixujeme na nízké rychlosti, dokud nedosáhneme hladké konzistence. Formu vyjmeme z lednice, nalijeme směs na těsto a rovnoměrně rozetřeme. Na povrch přidáme předem omyté a okapané borůvky. Na vrch přidáme zbývající část těsta.
3. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a formu s koláčem pečeme asi 35-40 minut, dokud povrch hezky nezezlátne. Po upečení vyjmeme z trouby a necháme koláč úplně vychladnout, než ho budeme krájet. Můžete ho podávat samotný, nebo posypaný práškovým cukrem.
Hotovo! Dobrou chuť! 🙂