Vánoční cukroví neodmyslitelně patří k nejkrásnějšímu období v roce. Kdy jindy si můžeme dovolit trochu zhřešit a vychutnat skvělé domácí cukroví. V dnešním článku se podíváme, jak si připravit vánoční lekníny s karamelovým krémem.
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 300 g hladká mouka
- 100 g cukr moučka
- 200 g másla nebo Hery
- 1 lžíce smetany (33%)
- 1 žloutek
- strouhaná kůra z 1 citronu
Karamelový krém:
- 1 ks karamelo – nebo 2 hodiny vařit salko
- 300 – 350 g másla
- 1 lžíce rumu
Na dozdobení:
- marmeláda
- tmavá čokoládová poleva
- marcipán na kytičky nebo hotové cukrové kytičky
Co budeme potřebovat:
1) Na stůl si nejdříve prosejeme mouku a moučkový cukr, nastrouháme kůru z citronu, dále přidáme změklé máslo, smetanu a žloutek.
2) Vypracujeme hladké těsto, které necháme minimálně 2 hodiny v chladu odpočinout.
3) Následně vyválíme těsto a vykrajujeme stejný počet kytiček a hvězdiček. Kytičky klademe na plech vyložený pečicím papírem a hvězdičky dáváme do formiček na košíčky.
4) Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova. Hvězdičky po upečení opatrně vyklopíme.
5)Kytičku potřeme marmeládou a opatrně na ni přilepíme hvězdičku.
6) Pustíme se do přípravy krému. Změklé máslo vyšleháme a po lžících přidáváme karamelo. Nakonec přidáme rum a ještě chvíli šleháme.
7) Krém dáme do zdobícího sáčku s ozdobnou cukrářskou špičkou a stříkáme ho do hvězdiček do tvaru pusinky. Potom dáme ztuhnout do lednice.
8) Pomocí kávové lžičky polijeme čokoládovou polevou, jen lehce, aby nestékala. Nakonec dozdobíme.
DOPORUČUJEME: Vánoční pudinkové cukroví
Přejeme Vám dobrou chuť.