Koláč s zakysanou smetanou a nádechem vanilky

Ponořte se do světa křehkých dezertů s tímto luxusním koláčem. Kombinace křehkého těsta, voňavé marmelády a bohaté zakysané smetany z něj udělají neodolatelný zážitek pro vaše chuťové buňky!

Zdroj: Zdeňka Klosková

Ingredience:

Těsto:

  • 2 sklenice polohrubé mouky (1 sklenice = 250 ml)
  • 4 žloutky
  • 150 g másla
  • 1 a půl lžičky prášku do pečiva
  • 1/3 sklenice cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru

Náplň:

  • 4 bílky
  • 3/4 sklenice cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 1 lžíce solamylu
  • 750 g zakysané smetany (16% tuku)

Postup:

Příprava těsta:

  1. V míse smíchejte všechny ingredience pro těsto a vypracujte hladké těsto.
  2. Rozdělte těsto na dvě poloviny. Jednu položte na plech o rozměrech 35×25 cm a druhou dát do mrazáku.

Příprava náplně:

  1. Vyšlehejte bílky do tuha s cukrem.
  2. Přidejte vanilkový pudink a solamyl.
  3. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu.

Sestavení koláče:

  1. Na těsto na plechu namažte vrstvu marmelády.
  2. Následně přidejte náplň.
  3. Nastrouhejte druhou polovinu těsta z mrazáku na vrch.

Pečení:

  1. Pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 45 minut.
  2. Po upečení nechte koláč v troubě ještě 20 minut.

Doporučené články:


Poznámky:

Křehký koláč s zakysanou smetanou je dokonalým dezertem pro různé příležitosti nebo prostě jen jako odměna pro sebe. Rozmazlujte své chuťové buňky!