Ponořte se do světa křehkých dezertů s tímto luxusním koláčem. Kombinace křehkého těsta, voňavé marmelády a bohaté zakysané smetany z něj udělají neodolatelný zážitek pro vaše chuťové buňky!
Ingredience:
Těsto:
- 2 sklenice polohrubé mouky (1 sklenice = 250 ml)
- 4 žloutky
- 150 g másla
- 1 a půl lžičky prášku do pečiva
- 1/3 sklenice cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
Náplň:
- 4 bílky
- 3/4 sklenice cukru
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 1 lžíce solamylu
- 750 g zakysané smetany (16% tuku)
Postup:
Příprava těsta:
- V míse smíchejte všechny ingredience pro těsto a vypracujte hladké těsto.
- Rozdělte těsto na dvě poloviny. Jednu položte na plech o rozměrech 35×25 cm a druhou dát do mrazáku.
Příprava náplně:
- Vyšlehejte bílky do tuha s cukrem.
- Přidejte vanilkový pudink a solamyl.
- Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu.
Sestavení koláče:
- Na těsto na plechu namažte vrstvu marmelády.
- Následně přidejte náplň.
- Nastrouhejte druhou polovinu těsta z mrazáku na vrch.
Pečení:
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 45 minut.
- Po upečení nechte koláč v troubě ještě 20 minut.
Doporučené články:
- Úžasné jablečné rohlíky jako od babičky
- Pečená jablka obalená v listovém těstě s čokoládovou náplní
- Chutné sušenky naplněné jablkami
Poznámky:
Křehký koláč s zakysanou smetanou je dokonalým dezertem pro různé příležitosti nebo prostě jen jako odměna pro sebe. Rozmazlujte své chuťové buňky!