Představte si kombinaci svěžích jahod a krémového mascarpone v jednom lahodném dezertu. Jahodová roláda s mascarpone je to pravé pro ty, kteří hledají něco zvláštního a přitom snadno připravitelného. Připravte se na to, že se stane novou hvězdou vašeho stolu!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Jahodová roláda s mascarpone
Co budeme potřebovat:
Pro těsto:
- 5 vajec
- 140 g cukru
- 120 g mouky
- 10 g medu
- špetka soli
- 1 lžička vanilkové esence
Pro náplň:
- 250 g mascarpone
- 125 ml smetany na šlehání
- 80 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkové esence
- 200 g jahod
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta na roládu: Oddělíme bílky od žloutků. Nad nádobu s bílky přidáme špetku soli a šleháme, dokud se nevytvoří lehká pěna, postupně přidáváme cukr a šleháme, dokud nevznikne pevná pěna. Do směsi bílků postupně přidáváme žloutky a jemně mícháme dřevěnou špachtlí směrem zdola nahoru, dokud nejsou dobře zapracovány. Nyní přidáme vanilkovou esenci a postupně vmícháme mouku. Mícháme jemně, abychom udrželi vzdušnost těsta. Rozložíme pečicí papír na plech, rovnoměrně rozetřeme těsto a pečeme při 180 °C po dobu 6-7 minut, dokud nezíská zlatavou barvu. Po upečení sundáme těsto spolu s pečicím papírem z plechu, přikryjeme potravinovou fólií a necháme vychladnout.
2. Příprava krému: Smetanu smícháme s cukrem a šleháme, dokud nezískáme krémovou konzistenci. V jiné nádobě šleháme mascarpone, dokud nebude krémové, přidáme vanilkovou esenci a šleháme, dokud není dobře zapracována. Do krému z mascarpone přidáme smetanu a jemně mícháme zdola nahoru, dokud není dobře spojená. Krém připravujeme, až je těsto vychladlé. Jahody umyjeme a nakrájíme na malé kousky, necháme je okapat v sítku.
3. Sestavení rolády. Z těsta odstraníme potravinovou fólii a jemně odlepíme pečicí papír. Na těsto rovnoměrně rozetřeme hrubou vrstvu krému z mascarpone, posypeme nakrájenými jahodami a pevně zatočíme do rolády. Roládu zabalíme do alobalu, stáhneme na koncích a necháme v chladu ztuhnout asi 2-3 hodiny. Po 2-3 hodinách odstraníme alobal, roládu posypeme moučkovým cukrem a můžeme ji krájet.
Přejeme dobrou chuť a hodně štěstí při vaření!