Vláčné a měkkoučké Honzovy buchty s povidly a tvarohem

Vláčné a měkkoučké Honzovy buchty jsou tradiční českým dezertem, který potěší každého milovníka sladkého pečiva. Buchty jsou nadýchané, bohatě naplněné a perfektní k čaji nebo kávě. Příprava vyžaduje čas na kynutí, ale výsledný efekt rozhodně stojí za to.

Zdroj: Jana Spurná

Ingredience:

Na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 3/4 kostky kvasnic
  • 100 g cukru
  • Špetka soli
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • Citronová kůra nebo troška šťávy

Na náplň:

  • Povidla nebo tvaroh

Na potření:

  • Rozpuštěné máslo smíchané s trochou rumu

Postup:

1) Příprava kvásku: Rozdrobte kvasnice do mléka, přidejte lžíci cukru a nechte vzejít kvásek.

2) Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte mouku, zbytek cukru, sůl, žloutky, vanilkový cukr a citronovou kůru. Přidejte olej a kvásek a vytvořte hladké těsto. Nechte těsto na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

3) Formování buchet: Z kynutého těsta vytvarujte buchty, naplňte je povidly nebo tvarohem a pečlivě uzavřete.

4) Pečení: Buchty položte na plech a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut, nebo dokud nejsou zlatavé.

5) Dokončení: Hotové buchty potřete směsí rozpuštěného másla s rumem.

Doporučení

  • Buchty podávejte teplé nebo vychlazené. Jsou vynikající samotné nebo s šálkem oblíbeného nápoje.

Závěr

Honzovy buchty jsou skvělou volbou pro každého, kdo hledá recept na tradiční české pečivo. Jsou měkké, vláčné a plné chuti, což z nich činí ideální dezert nebo svačinu.