Rádi bychom vás vtáhli do kouzla vánočního období s naším vynikajícím receptem na vaječný koňak. Připravte se na lahodnou kombinaci chutí, která vám dodá ten správný vánoční duch a teplé pocity.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí vaječný koňak
Co budeme potřebovat:
- 1 vanilkový lusk, rozkrojený a semínka vyškrábnutá
- 4 žloutky
- 100 ml cukrového sirupu
- 100 ml smetany ke šlehání
- 500 ml celého mléka
- 100-150 ml brandy
- led
Jak budeme postupovat:
1. Vložte semínka z vanilkového lusku do velké mísy. Přidejte žloutky a cukrový sirup a šlehejte elektrickým šlehačem do té doby, než hmota zesvětlá a zhoustne, asi 2-3 minuty.
2. Přidejte smetanu, mléko a brandy a znovu šlehejte, dokud se právě spojí. Prosejte do mísy na punč.
3. Očistěte metličky a ve čisté misce šlehejte bílky do měkkých špiček. Třetinu ušlehaných bílků opatrně vmíchejte do směsi mléka a smetany v míse na punč, pak přidejte zbývající ušlehané bílky. Jemně je vmíchejte, dokud není nadýchaný a hladký.
4. Dejte vychladnout do chladničky, dokud nejste připraveni podávat.
5. Uchovávejte v chladničce. Před podáváním přidejte dostatek ledu, jemně promíchejte a nalijte do sklenic.
Na zdraví! 🙂