Pokud máte chuť na něco sladkého a hledáte rychlý a snadný recept, tento sušenkový dort se smetanovým krémem je přesně to, co potřebujete. Tento recept je skvělým příkladem toho, jak můžete bez složitého pečení vytvořit lahodný dezert, který okouzlí každého.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Sušenkový dort se skvělým smetanovým krémem
Co budeme potřebovat:
Pro základ:
- 300 g jemných čokoládových sušenek
- 100-120 g másla
- 1-2 lžíce mléka (pokud je potřeba)
Pro krém:
- 400 g zakysané smetany 15-20%
- 2 vejce
- 150 g cukru (7½ lžic)
- 50 g (2½ lžice) mouky nebo škrobu (2½ vrchovatých lžic)
- 10 g vanilkového cukru (2 lžičky)
- 100 g másla
Jak budeme postupovat:
1. Do hrnce dejte cukr, přidejte špetku soli a škrob. Promíchejte metlou.
Rada: Krém s kukuřičným škrobem je nejchutnější.
2. Přidejte vejce a promíchejte do hladka.
Rada: Pokud přidáte ingredience v tomto pořadí, směs nebude mít hrudky a snadněji se spojí.
3. Nakonec přidejte smetanu a vařte krém na středním plameni, neustále míchejte.
Rada: Pokud použijete 15% smetanu, bude třeba krém vařit déle.
4. Jakmile krém začne houstnout, zmenšete plamen a pokračujte v míchání. Vařte krém, dokud se neobjeví první bubliny.
5. Krém sundejte z ohně, ihned přidejte vanilkový cukr a máslo. Důkladně promíchejte, přikryjte plastovou fólií a dejte hrnec do nádoby s ledovou vodou, aby krém rychleji vychladl. Volitelně můžete krém dát na 30 minut do lednice.
Rada: Pokud přidáte vanilkový cukr po uvaření, bude aroma intenzivnější. Pokud chcete nadýchanější a stabilnější krém, ušlehejte měkké máslo, dokud nebude světlé, a smíchejte ho s krémem v pokojové teplotě.
6. Sušenky rozmělněte v mixéru nebo válečkem, přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte.
Rada: Pokud je směs suchá a nedrží dohromady, přidejte mléko.
7. Směs vizuálně rozdělte na tři části a 1/3 si odložte pro posypání dortu.
8. Dortový kroužek nebo formu (18 cm) vyložte páskami fólie, po jejichž obvodu nakapejte trochu oleje.
9. Na dno rovnoměrně rozprostřete 1/3 sušenkové směsi a utlačte ji dnem sklenice.
10. Po stranách přidejte další 1/3 sušenkové směsi, vytvořte 3,5-4 cm vysoké okraje lžící.
11. Smíchejte krém, přeneste ho do formy a urovnejte vrstvu.
Rada: Pokud máte čas, můžete sušenkové drobky dát na 20-30 minut do lednice.
12. Posypte dezert zbylými sušenkovými drobky, zakryjte všechna volná místa a povrch urovnejte lžící.
13. Dort zakryjte plastovou fólií a dejte ho do lednice na 5-6 hodin.
14. Sundejte formu a fólii.
Hotovo!
Přejeme vám dobrou chuť v kruhu vašich blízkých!