Hledáte snadnou a rychlou chuťovku k odpolední kávě nebo čekáte návštěvu a rádi byste ji něčím potěšili? Dnes si připravíme snadný dort s kávovou náplní a citronovou pěnou. Příprava je velice snadná a zvládne ji úplně každý, i začátečník v kuchyni! Tento recept si ihned zamilujete a se šálkem skvělé lahodné kávy si budete připadat jako na obláčku.
Dort s kávovou náplní a citronovou pěnou
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
Základ:
- 5 vaječných bílku
- 500 ml smetany
- 3/4 hrnku cukru
- 5 žloutky
- 2 lžíce oleje
- 1 šálek mouky
Ostatní:
- švestkový džem – (volitelné)
Kávová pěna:
- 2-3 lžičky želatiny + 6-9 lžíci studené vody + 1 lžící smetany
- 6 lžic čokoládovo-oříškového krému typu Nutella
- 2-3 lžíce obilné kávy – Inka karamelovou
- 1 lžíce moučkového cukru nebo podle chuti
Krémovo-citrónová pěna:
- 2 balení citronové želé + 300 ml vroucí vody
- 500 ml smetany
Na zdobení a posypání:
- 80 g hořké strouhané čokolády
Jak budeme postupovat:
1. Základ: Bílky vyšlehejte s tuhou smetanou ke šlehání, ke konci postupně přisypávejte cukr, poté přidávejte po jednom žloutku – míchejte, dokud se nespojí a nakonec přilijte olej – ještě několik minut míchejte a přisypejte prosátou mouku – jemně promíchejte.
2. Těsto nalijte na plech o rozměre 21 x 32 cm vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě 20-25 minut při 180 °C.
3. Po upečení nechejte těsto vychladnout a rozkrojte na 2 vrstvy, poté na jeden plát těsta rozetřete čokoládovo-oříškový krém.
4. Kávová pěna: Želatinu zalijte 6-9 lžícemi studené vody, poté odstavte, aby nabobtnala.
5. Čokoládovo-oříškový krém – vyšlehejte do zhoustnutí a nakonec přilijte kávu – míchejte, dokud se nespojí.
6. Želatinu zahřívejte na mírném ohni, dokud se nerozpustí, spojte ji s 1 lžící smetany – intenzivně míchejte a poté spojte se zbytkem směsi.
7. Kávovou pěnu rozetřete na vrstvu krému a zakryjte druhým plátem těsta.
8. Krémovo–citrónová pěna: Citrónové želé rozpusťte ve 300 ml vroucí vody, odstavte a nechejte vychladnout, poté vyšlehejte smetanu do krasné bílé pěny.
9. Vychladlý krém vyšlehejte do zhoustnutí, nakonec přidejte mírně ztuhlé želé – míchejte, dokud se nespojí a směs ihned rozetřete a uhlaďte.
10. Následně nechejte vychladnout a povrch ozdobte-posypejte strouhanou čokoládou.
11. Dort s kávovou náplní a citronovou pěnou podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé přejeme Vám dobrou chuť!