Domácí dýňový džem je u nás doma absolutním hitem a rádi se s vámi podělíme o náš osvědčený recept. Tento lahodný džem je nejen skvělým způsobem, jak využít sezónní dýně, ale přináší i kousek pohody do chladnějších dnů.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí dýňový džem
Co budeme potřebovat:
- 1 kg dýní (oloupané dýně)
- jeden citron
- 2 střední pomeranče
- 1 kg cukru
Jak budeme postupovat:
1. Oloupejte dýně a odstraňte semínka. Nakrájejte je na kostičky.
2. Citron a pomeranče důkladně umyjte s drsnou stranou houbičky a horkou vodou. Pak je nakrájejte na malé kousky i s kůrou (snažte se vybrat citrusy s tenkou kůrou; pokud je kůra tlustá, můžete použít jen dužinu a povrchovou vrstvu kůry, kterou nastrouháte).
3. Do velkého hrnce dejte dýně, nasekané citrusy a cukr. Promíchejte. Citrusy pustí hodně šťávy: proto může být džem ihned vařen.
4. Dejte hrnec na oheň a přiveďte džem k varu. Pak ho vařte 60-75 minut.
5. Horký džem přendejte do sterilizovaných sklenic a pevně uzavřete sterilizovanými víčky.
6. Po vychladnutí bude džem hustší (obecně záleží na konzistenci na množství šťávy, kterou citrusy pustí).
7. Obvykle recepty na dýňový džem doporučují vařit po dobu 40 minut. Ale takový džem změní vzhled a začne plesnivět asi za 2 měsíce. Zatímco džem připravený podle našeho receptu vydrží skvěle celou zimu: v lednici nebo na chladném místě.
Přejeme vám dobrou chuť v kruhu vašich blízkých!