Vítejte u našeho receptu na piškotový dort s kokosovou a kávovou vrstvou, který vám přinese vlny radosti přímo na talíř. Okouzlí svou chutí a potěší svou jednoduchostí. Se šálkem skvělé kávy a si budete připadat jako na obláčku. Nebíčko v ústech i na talíři!
Piškotový dort s kokosovou a kávovou vrstvou
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
Kakaový základ:
- 4 vaječné bílky
- 200 g krystalového cukru – (1 šálek)
- 4 žloutky
- 1/2 smetana ke šlehání – nebo podle potřeby
- 2 lžíce oleje
- 110 g pšeničné mouky
- 2 lžíce kakaového prášku
- 1 lžička prášku do pečiva
Kávový základ:
- 4 vaječné bílky
- 1/2 smetana ke šlehání – nebo podle potřeby
- 1 lžička prášku do pečiva
- 200 g krystalového cukru – (1 šálek)
- 150-160 g kokosových vloček
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička bramborové mouky
Krém:
- 500 ml mléka – (2 šálky)
- 1 balení smetanového pudinku bez cukru
- 3 lžíce pšeničné mouky
- 5 žloutků
- 2 lžíce karamelové kávy
- 5-6 lžic cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 250 g másla
Poleva:
- 2 lžičky želatiny + 6 lžičky studené vody
- 110 g mléka
- 40 g másla
- 65 g cukru
- 2 lžíce kakaa
Na zdobení a posypáni:
- kokosové vločky
Jak budeme postupovat:
1. Kakaový základ: Bílky vyšlehejte se smetanou ke šlehání a na závěr přisypejte 1 lžíci cukru – bez přerušení míchejte, pak přidejte po 1 žloutku a přilijte olej. Nakonec přisypejte mouku prosátou s kakaem a práškem do pečiva – míchejte vidličkou, dokud se nespojí.
2. Následně nalijte na plech vyložený pečicím papírem 21 x 32 cm a pečte v předehřáté troubě 35 minut při 180 °C.
3. Po upečení nechejte vychladnout a rozkrojte na 2 vrstvy.
4. Kávový základ: Bílky vyšlehejte s tuhou smetanou ke šlehání, ke konci postupně přisypávejte cukr, poté přisypejte kokos smíchaný s práškem do pečiva a bramborovou moukou – jemně promíchejte vidličkou. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem 21 x 32 cm a pečte v předehřáté troubě 25-30 minut při 180 °C.
5. Krém: Smíchejte 1/2 hrnku mléka s pudinkovým práškem, moukou, žloutky a karamelovou kávou – důkladně promíchejte, dokud se nespojí.
6. Zbylé mléko (1+1/2 šálku) přiveďte k varu spolu s cukrem a vanilkovým cukrem. Následně přilijte dříve připravenou pudinkovou směs – za stálého míchání vařte, dokud nezhoustne a po uvaření nechejte vychladnout, přikryjte fólií a můžete také uložit do lednice.
7. Měkké máslo vyšlehejte do nadýchané pěny, pak přidejte studený pudink – míchejte, dokud se nespojí.
8. Poleva: Želatinu zalijte 6 lžičkami studené vody – promíchejte, až se spojí, poté odstavte, dokud nenabobtná.
9. Mléko, máslo, cukr a kakao dejte do malého hrnce – zahřívejte, dokud se suroviny nespojí. Do teplé směsi přidejte želatinu – míchejte, dokud se nerozpustí, poté odstavte a uložte do lednice.
10. 1/2 směsi rozetřete na jedno upečené těsto, naneste krém a přikryjte druhou vrstvou těsta a vrch koláče ozdobte připravenou ztuhlou polevou a posypejte také kokosovými vločkami.
11. Podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé přejeme Vám dobrou chuť!