Jen málokdo rád tráví hodiny a hodiny přípravou oběda v kuchyni. Zkuste tentokrát připravit bramborový pekáč s cibulí, brokolicí a bešamelovou omáčkou. Příprava tohohle báječného jídla vám zabere jen několik minut a vznikne vám lahodný plnohodnotný oběd. Určitě vyzkoušejte, zajistě nebudete litovat!
Bramborový pekáč s cibulí, brokolicí a bešamelovou omáčkou
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
- 800 g brambor
- 2 velké cibule
- černý mletý pepř – podle chuti
- třtinový cukr – podle chuti
- 1 velká brokolice
Bešamelová omáčka:
- 50 g másla
- 25 g pšeničné mouky
- 500 ml mléka – (nebo 250 ml mléka a 30 % smetany)
- černý mletý pepř – podle chuti
- sůl – podle chuti
- muškátový oříšek – podle chuti
- třtinový cukr – podle chuti
- 50 g strouhaného parmezánu
Jak budeme postupovat:
1. Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky/kolečka asi 0,5 cm – vařte v osolené vroucí vodě. Brambory by měly být měkké, ale neměly by se rozpadat – po uvaření je sceďte.
2. Cibuli nakrájejte jemně a v hrnci nebo na pánvi rozehřejte olej a vsypejte cibuli. Po chvíli ji posypejte solí – smažte na mírném ohni za občasného míchání asi 20-30 minut (nevadí, když trochu zkaramelizuje/hnědne) a nakonec posypejte černým mletým pepřem a třtinovým cukrem.
3. Brokolici rozdělte na růžičky a každou z nich překrojte na polovinu – vařte v osolené a oslazené vroucí vodě asi 6-8 minut.
4. V hrnci rozpusťte máslo, poté přisypejte mouku – za stálého míchání ji osmahněte. Asi po 2-3 minutách přilijte mléko – (nebo mléko a smetanu) za občasného míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne. Podle chuti dochuťte černým mletým pepřem, solí, muškátovým oříškem a třtinovým cukrem, pak vsypejte nastrouhaný parmazán – promíchejte.
5. Na dno zapékací misky rozložte vrstvu předvařených brambor, posypejte je solí a černým mletým pepřem, potom rovnoměrně rozprostřete cibuli na brambory a brokolici – vše zalijte bešamelem.
6. Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut při 180 °C.
7. Po upečení bramborový pekáč s cibulí, brokolicí a bešamelovou omáčkou podávejte s láskou, velkou a skvělou chutí.
Přátelé přejeme Vám dobrou chuť!