Vážení milovníci čokolády, dnes vám přinášíme recept na výborné čokoládové bonbóny s lahodnou karamelovou náplní. Tato sladká pochoutka vám rozhodně udělá radost a potěší vaše chuťové buňky.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Čokoládové bonbóny s karamelovou náplní
Co budeme potřebovat:
- 250 g vysoce kvalitní hořké čokolády
- 75 g extra jemného cukru
- 100 ml smetany
- 25 g másla s obsahem tuku 82% (pokud použijete solené máslo, vytvoříte vynikající slaný karamel)
Jak budeme postupovat:
1. Příprava karamelu: Karamel připravíme následovně: tenkou vrstvu cukru nalijeme do hrnce a teprve poté, co se rozpustí (karamelizuje), postupně přidáme další vrstvu cukru, aniž bychom ho míchali, až do konce, kdy jsme přidali veškerý cukr. Necháme cukr rozpustit, ale ne až příliš, aby nezískal hořkou chuť od přílišného přepálení. Měl by mít světle hnědou barvu.
2. Jakmile se cukr zkaramelizuje, postupně přidáme smetanu, tenkým proudem, stále mícháme, dokud se celá nespojí, a poté necháme na mírném ohni asi 2-3 minuty, občas mícháme.
3. Nakonec přidáme máslo a na ohni necháme dalších 30 sekund, maximálně minutu, a pak odebereme z tepla a necháme karamel zchladnout na pokojovou teplotu.
Poznámka: Jak cukr, tak smetana by měly mít pokojovou teplotu při přípravě karamelu.
4. Odděleně rozpustíme čokoládu ve vodní lázni a necháme ji ochladit na teplotu 32-33 stupňů Celsia. Pokud nemáte teploměr, vězte, že teplota je správná, když prstem ponoříte do čokolády a necítíte žádný výrazný teplotní rozdíl.
5. Když má čokoláda správnou teplotu, pomocí lžíce ji vložíme do formiček na bonbóny, které musíme naplnit, pak je otočíme dnem vzhůru, aby čokoláda stekla a necháme na grilu cca 15-30 minut aby velmi dobře odtékali.
6. Poté je zase obrátíme, a pomocí hladítka vyhladíme povrch, odstraníme přebytečnou čokoládu, a vložíme do lednice asi na 10 minut, aby čokoláda ztuhla.
7. Potom vyjměte formičky s bonbóny a nalijte vychladlý karamel, ale aniž byste je úplně naplnili, nechte trochu místa, abyste mohli přidat čokoládu na vrch. Přidáme karamel, rozpuštěnou čokoládu (ať se trochu zahřeje), jemně poklepeme formou, aby se čokoláda vyrovnala, poté vložíme zpět do chladničky na dalších 15-30 minut.
8. Když jsou bonbóny dostatečně ztuhlé, mohou být vyjmuty z forem a podávány.
9. Tyto bonbóny uchovávejte v chladu, protože pokud zůstanou při teplotě nad 25 stupňů Celsia, mohou změknout.
Poznámka: Pokud vám zbude karamel, můžete jej použít k přípravě karamelového máslového krému nebo jako polevu na dorty a zmrzliny. Karamel lze uchovávat při pokojové teplotě a není nutné ho skladovat v lednici.
Dobrou chuť!