Zapomeňte na tradiční pizzu! Dnes vám přinášíme alternativu, která zaručeně okouzlí vaše chuťové pohárky. Naše slané koláče se salámem a sýrem jsou dokonalým způsobem, jak si vychutnat výraznou chuť a křupavost bez potřeby smažení. Připravte se na jedinečnou chuťovou zkušenost s tímto receptem, který vás okamžitě nadchne.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Slaný koláč se salámem a sýrem bez smažení
Co budeme potřebovat:
Pro těsto:
- 160 g hladké mouky (1 sklenice o objemu 250 ml)
- 100 ml teplé vody
- 2 g sušeného droždí nebo 6 g čerstvého droždí
- 1/2 lžičky cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 sklenice oleje
Pro náplň:
- 100 ml zakysané smetany
- 1 vejce
- 50 g sýra
- 50 g salámu (šunky, slaniny, houby, vařené nebo smažené kuřecí maso)
- 1 lžíce oleje
- 1/2 cibule
- sůl a pepř
- bylinky (petržel, kopr)
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto. Vložte droždí a cukr do nádoby. Přilijte teplou vodu a promíchejte, dokud se úplně nerozpustí. Nechte směs působit po dobu 10-15 minut.
2. Poté přidejte olej a sůl.
3. Přidávejte mouku postupně a hněťte těsto nejprve v misce a poté na pomoučeném stole po dobu zhruba 5 minut. Pokud je potřeba, posypte stůl moukou. Těsto by mělo být měkké a nelepivé.
4. Dejte těsto do nádoby, přikryjte potravinářskou fólií a nechte ho asi 30 minut odpočívat.
5. Připravte náplň. Nakrájejte salám na tenké plátky, nastrouhejte sýr, cibuli nakrájejte na polokroužky a pak na čtvrtky.
6. Rozklepněte vajíčko do mísy, lehce rozšlehejte vidličkou, a poté přidejte zakysanou smetanu (neměla by být tekutá) a dobře promíchejte.
7. Přidejte cibuli, salám a sýr. Promíchejte a osolte a opepřete podle chuti.
8. Nakonec přilijte olej a promíchejte. Podle potřeby můžete přidat i prolisovaný česnek.
9. Vytvořte těsto na pomoučeném stole, rozdělte ho na 2 části a rozválejte na 2 tenké placky.
10. Přenesete placky na plech vyložený pečicím papírem a vytvořte okraje.
11. Náplň rozetřete rovnoměrně.
12. Vložte plech do předehřáté trouby na 240 °C a pečte 10-15 minut.
13. Nakrájejte bylinky a posypte jimi slaný koláč.
14. Zlatavé, s křupavou kůrkou a nadýchaným těstem. Doufáme, že tento recept se stane oblíbeným!
Dobrou chuť!