Chcete ochutnat něco úplně lahodného? Pak je tento recept na hruškový koláč s ricottou tím pravým! Jedná se o neuvěřitelně chutný dezert, který vás okouzlí kombinací svěžího ovoce a krémové ricotty. Připravte se na sladký zážitek a pusťte se do vaření tohoto lahůdkářského koláče!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Hruškový koláč s ricottou
Co budeme potřebovat:
- 230 g ricotty
- 130 g cukru
- 6 PL rostlinného oleje
- 6 PL mléka
- 375 g hladké mouky
- 3 ČL prášku do pečiva
- 4 hrušky
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 PL kognaku (nebo likéru, nepovinné)
- 3 ČL kukuřičného škrobu
- 1 žloutek
Jak budeme postupovat:
1. V míse smíchejte ricottu, cukr, rostlinný olej a mléko.
2. V jiné míse prosejte mouku a prášek do pečiva.
3. Postupně přidávejte mouku do směsi s ricottou a postupně vytvořte těsto, dokud nevznikne hladká koule. Těsto by mělo být měkké a pružné. Pokud není, přidejte vodu nebo mouku (v závislosti na tloušťce těsta), dokud nedosáhnete požadovaného výsledku.
4. Zakryjte potravinářskou fólií a dejte těsto do lednice, zatímco připravujete náplň.
5. Vydlabejte hrušky a nakrájejte je na kostky o velikosti 2,5 cm. Dejte je na pánev a lehce opečte na středním ohni (bez oleje). Přidejte vanilkový extrakt a kognak nebo likér (volitelné). Pokud nejsou hrušky dostatečně sladké, můžete také přidat trochu cukru podle chuti. Restujte asi 2 minuty. Přidejte kukuřičný škrob a míchejte, dokud se nerozpustí a směs zhoustne. Nechte náplň vychladnout.
6. Předehřejte troubu na 180 °C.
7. Rozdělte těsto na dvě části. Každou část rozválejte na pomoučeném povrchu do tvaru kruhu.
8. Do středu jednoho kruhu dejte náplň. Nechte okraje volné asi 5 cm.
9. Druhým kruhem přikryjte první. Okraje dobře stiskněte prsty, aby nezůstaly žádné části náplně na okraji.
10. Aby náš koláč vypadl jako slunečnice, udělejte řezy o délce asi 5 cm kolem kruhu (aby vypadaly jako lístky).
11. Lístky trochu srolujte směrem dovnitř a lehce je zkruťte. Okraje opět dobře stiskněte.
12. Rozšlehejte žloutek vidličkou a potřete jím vrchní část koláče.
13. Pečte asi 40 minut, dokud těsto nezezlátne. Nejlépe podávat studený.
Dobrou chuť! 🙂