Naučte se připravit lahodný šlehačkový dort s tvarohem, burizony a čokoládou, a to úplně bez pečení! Tato receptura vám umožní vytvořit lahodné dezerty, které potěší všechny milovníky čokolády a krémových dobrot. Připravte se na jedinečný zážitek ve svém pohodlí domova!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Šlehačkový dort s tvarohem, burizony a čokoládou bez pečení
Co budeme potřebovat:
Pro čokoládovou část:
- 160 g karamelizovaných burizonů nebo cereálií (2 sklenice)
- 100 g hořké čokolády
- 80 ml mléka nebo smetany se 10-15% tuku
Pro šlehačkovou část:
- 500 ml šlehačky s alespoň 30% tuku
- 500 g tvarohu
- 240 g karamelizovaných burizonů nebo cereálií (3 sklenice)
- 150 ml vody
- 25 g želatiny
- 10 g vanilkového cukru
- 300 g cukru
- 100 ml zakysané smetany nebo hustého jogurtu
Pro vrstvu čokolády nahoře:
- 200 g hořké čokolády
- 100 ml mléka
- karamelizované burizony – pro ozdobu
Jak budeme postupovat:
1. Vystelte dno formy (24*24 cm) pečicím papírem a okraje obalte acetátovou folií nebo pečicím papírem.
2. Připravte vrstvu čokolády. V hrnci rozmělněte čokoládu na kousky a přilijte mléko. Postavte na mírný oheň a neustále míchejte, dokud se čokoláda neroztaví.
Tip: Dbejte na to, aby se čokoláda nepřehřála a nezískala suchou konzistenci.
3. Jakmile se většina čokolády již rozpustila, hrnec odstraňte z ohně. Pokračujte v míchání, dokud nedosáhnete hladkosti.
4. Přidejte burizony nebo cereálie a důkladně promíchejte. Směs přeneste do formy a rovnoměrně rozetřete po celé ploše. Dejte formu do lednice.
5. Připravte vrstvu šlehačky. Želatinu smíchejte s vodou při pokojové teplotě a nechte ji nabobtnat 10-15 minut.
6. Do nádoby dejte tvaroh, vanilkový cukr, cukr a zakysanou smetanu nebo jogurt. Ingredience rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého mixu.
7. Šlehačku ušlehejte studenou. Nejprve nastavte mixér na nízkou rychlost a postupně zvyšujte až na nejvyšší.
Tip: Aby se šlehačka dobře ušlehala, měla by být velmi studená, a nádoba a metly mixéru by měly být čisté a suché.
8. Směs tvarohu přidejte do šlehačky a míchejte mixérem, dokud nedosáhnete hladkosti.
9. Rozpusťte želatinu na mírném ohni, dokud nedosáhne teploty 50-60 °C.
10. Želatinu postupně a tenkým proudem přilijte do nádoby se směsí tvarohu a šlehačky a neustále míchejte mixérem.
Tip: Nalévejte želatinu postupně, abyste zabránili tvorbě hrudek.
11. Přidejte burizony a promíchejte lopatkou.
12. Vyndejte formu z lednice, nalijte na ni směs s tvarohem a burizony a opatrně vyrovnávejte. Dejte dort alespoň na 2 hodiny do lednice.
13. Připravte polevu. V hrnci rozmělněte čokoládu na kousky a přilijte mléko. Postavte na mírný oheň a neustále míchejte, dokud se čokoláda neroztaví.
14. Hrnec odstraňte z ohně, jakmile se většina čokolády již rozpustila. Pokračujte v míchání, dokud nedosáhnete hladkosti.
15. Polevu nalijte na dort a rovnoměrně rozetřete. Dort posypte burizony a dejte ho zpět do lednice, dokud se vrchní vrstva čokolády nepřilepí.
16. Dort vyjměte z formy, odstraňte acetátovou fólii a pečicí papír a přesuňte ho na servírovací talíř.
Tento dezert je velmi chutný a jemný. Vzdušná vrstva šlehačky skvěle ladí s čokoládou a burizony.
Přejeme dobrou chuť společně s těmi, které máte rádi!