Dnes vám představíme recept na tvarohový koláč s rozinkami a kondenzovaným mlékem, který je takovým pamlskem, kterému prostě nikdo neodolá.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Tvarohový koláč s rozinkami a kondenzovaným mlékem
Co budeme potřebovat:
Pro těsto:
- 200 g mouky
- 100 g cukru
- 100 g másla
- 10 g prášku do pečiva (1,5 lžičky)
Pro náplň:
- 400 g tvarohu
- 3 vajíčka
- 100 g cukru
- 1-2 lžičky vanilkového cukru
- 100 g rozinek
- 1 lžíce škrobu (volitelně)
Pro krém:
- 250 g zakysané smetany
- 150 g kondenzovaného mléka
Na ozdobu:
- rozpuštěná čokoláda nebo jakýkoli sirup
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: smíchejte prosetou mouku, prášek do pečiva a cukr. Přidejte studené máslo (právě vyjmuté z lednice) a hnětejte, dokud nezískáte krásné křehké těsto.

2. Těsto rozdělte na 2 stejné části.

3. Připravte náplň: rozinky opláchněte a zalijte vroucí vodou. Nechte je přibližně 10-15 minut ve vodě, poté je vyjměte a osušte papírovým ubrouskem.
4. V hluboké míse smíchejte tvaroh (pokud je příliš vlhký, je nejlepší jej před použitím vymačkat, odstranit nadbytečnou syrovátku), krystalový cukr, vanilkový cukr, vajíčka a škrob. Promíchejte je a rozmixujte tyto ingredience do hladké hmoty.


5. Sestavte koláč: dno kulaté formy o průměru 22-24 cm vyložte pečicím papírem a potřete máslem. Rozprostřete jednu část těsta na dně pekáčku.

6. Nalijte tvarohovou směs na vytvořený těstový základ a rovnoměrně ji rozetřete. Pak na tvaroh rozložte připravené rozinky.

7. Na povrch dortu rozprostřete druhou část těsta.

8. Pečte koláč asi 40-50 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Těsto na povrchu by mělo zezlátnout a tvarohová náplň ztuhnout.

9. Připravte krém: smíchejte zakysanou smetanu a kondenzované mléko.

10. Horký koláč přelijte krémem a rovnoměrně ho rozetřete.

11. Koláč ozdobte: na povrchu vytvořte kapky rozpuštěné čokolády nebo sirupu a potom je promíchejte špejlí tak, aby vytvořily chaotický vzor.


12. Nechte koláč úplně vychladnout. Během tohoto procesu se krém vsákne do těsta a krém ztuhne.

13. Koláč opatrně oddělte od okrajů formy pomocí ostrého nože a přeneste na talíř. Nakrájejte na kousky.


Přejeme vám dobrou chuť ve společnosti svých blízkých!