Rychlý a nadýchaný koláč s kokosem

Tento recept je skvělou volbou, pokud hledáte rychlý a jednoduchý způsob, jak připravit lahodný a nadýchaný kokosový koláč. Recept pochází přímo od maminky, což je vždy záruka dobrého výsledku.

Zdroj: Ajka Haukeová Rakovská

Ingredience:

  • 1 balíček másla nebo margarínu Hera
  • 1 hrníček studené vody (hrníček o objemu cca 250 ml)
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 hrníčky cukru
  • 2 šálky polohrubé mouky (1 šálek = cca 250 ml)
  • 1 balíček prášku do pečiva (prdopeč)
  • 4 vejce
  • Kokos na posypání

Na polevu:

  • 1 hrníček z vařené hmoty

Postup:

1) V hrnci na mírném plameni rozpusťte máslo s vodou, kakaem a cukrem.

2) Vařte po dobu 3 minut od okamžiku, kdy směs začne bublat.

3) Po třech minutách vaření odstavte hrnec a odlijte si 1 hrníček této hmoty stranou na polevu.

Těsto:

4) Po vychladnutí zbylé hmoty do ní vmíchejte polohrubou mouku, prášek do pečiva a vejce.

5) Důkladně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.

Pečení:

6) Těsto vlijte do připravené formy vyložené pečicím papírem.

7) Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25 minut nebo dozlatova a dočista.

Poleva a dokončení:

8) Po upečení a vychladnutí koláč potřete odloženou hmotou.

9) Posypte rovnoměrně kokosem.

Vyzkoušejte také – Krémové rohlíčky, které nesmí chybět na vánočním stole


Tipy:

  • Před vařením hmoty nezapomeňte máslo nebo Heru řádně rozpustit, aby nebyly v hmotě žádné hrudky.
  • Při míchání těsta se ujistěte, že všechny ingredience jsou dobře promíchány a těsto je hladké bez hrudek.
  • Pokud máte rádi výraznější kokosovou chuť, můžete do těsta přidat i trochu strouhaného kokosu.
  • Ujistěte se, že koláč je po upečení dobře vychladlý, než ho potřete polevou, aby se poleva neroztekl.