Kotlety na žampionech ve smetanové omáčce s bramborovou kaší

Tento recept na kotletu na žampionech ve smetanové omáčce s bramborovou kaší je klasické a útulné jídlo, které je perfektní pro rodinný oběd nebo večeři. Má bohaté a krémové chutě a je relativně snadné na přípravu.

Zdroj: Kristýna Navrátilová

Ingredience:

Pro kotlety a omáčku:

  • Kotlety (vámi preferovaný počet a velikost)
  • Sůl a čerstvě mletý pepř
  • Olej na smažení
  • Máslo
  • 1 cibule, nakrájená
  • Čerstvé žampiony, nakrájené (množství podle chuti)
  • Silný masový vývar
  • Smetana (vhodné množství pro omáčku)
  • Další kousek másla na zjemnění omáčky
  • Čerstvá petrželka, nasekaná

Pro bramborovou kaši:

  • Brambory, oloupané a nakrájené
  • Máslo
  • Mléko nebo smetana
  • Sůl
  • Muškátový oříšek (volitelně)

Postup:

Příprava masa:

1) Kotlety osolte a opepřete.

2) Na pánvi rozpalte olej a rychle opražte kotlety z obou stran dozlatova.

3) Vyjměte kotlety a odložte na teplé místo.

Příprava omáčky:

4) Na stejné pánvi přidejte máslo a osmahněte na něm cibuli do zlatova.

5) Přidejte nakrájené žampiony a restujte, dokud neuvolní vodu a nezačnou se zlatit.

6) Zalijte silným vývarem a nechte chvíli povařit.

7) Vraťte kotlety na pánev a dusit do měkka.

8) Přilijte smetanu a promíchejte. Nechte omáčku zhoustnout na požadovanou konzistenci.

9) Nakonec omáčku zjemněte kouskem másla a vmíchejte čerstvou petrželku.

Příprava bramborové kaše:

10) Brambory uvařte ve vodě se solí do měkka.

11) Slijte vodu a brambory promačkejte.

12) Přidejte máslo a mléko nebo smetanu a promíchejte do hladka.

14) Dochutit solí a případně muškátovým oříškem.

Vyzkoušejte také – Domácí smažené nudle s kuřecím masem


Podávání:

  • Na talíři servírujte kotlety s omáčkou a po boku nandejte bramborovou kaši. Podle chuti můžete kaši i omáčku ozdobit nasekanou petrželkou.

Dobrou chuť!