Říká se, že dobrý koláč připravený s úsměvem a láskou upevňuje vztahy. Proč si tedy nenaplánovat odpolední setkání s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu mimořádného? Tento recept na čokoládovou buchtu s kokosem, je pro Vás jako stvořený! K tomu skvělá lahodná káva a budete se cítit jako na obláčku.
Čokoládová buchta s kokosem
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
Krém:
- 500 ml mléka
- 74 g kakaového pudinkového prášku – (1/3 šálky)
- 140 g cukru (3/4 šálky)
- 2 lžíce kakaa
- 250 g másla – (1 šálek + 1 lžíce)
Těsto:
- 5 vajec
- 150 g cukru – (3/4 hrnku)
- 50 g hladké mouky – (1/3 hrnku) + 3 lžičky prášku do pečiva
- 300 g strouhaného kokosu – (3 šálky)
Ostatní:
- jahodová marmeláda – na potíraní
Čokoládová poleva:
- 100 g hořké čokolády – (1/2 šálky)
- 50 g mléčné čokolády – (1/4 šálky)
- 1 lžíce oleje
Pokyny k pečení:
– předehřátí: 180 °C
– doba pečení: 10 minut s horním/spodním ohřevem
– velikost formy na pečení: 30 cm x 34 cm
Jak budeme postupovat:
1. Krém: Kakaový pudinkový prášek nasypejte do misky a přilijte trochu mléka – promíchejte.
2. Zbytek mléka nalijte do hrnce na sporáku, přisypejte cukr a kakao – promíchejte a vařte na mírném ohni, poté přilijte připravenou kakaovou směs – míchejte do zhoustnutí a po uvaření stáhněte z ohně, přeceďte přes síto, přikryjte fólií a nechte odpočinout.
3. Těsto: Do mísy od kuchyňského robotu dejte rozklepnuté vejce a přisypejte cukr – šlehejte dohladka a pak za stálého šlehání postupně přisypávejte mouku s práškem do pečiva a strouhaný kokos – vypracujte těsto.
4. Vypracované těsto přendejte na plech vyložený pečicím papírem o rozměrech 30 x 34 cm, pěkně ho uhlaďte a pečte v předehřáté troubě 10 minut při horním/spodním ohřevu při 180 °C.
5. Po upečení těsto vyjmeme z trouby, nechejte ho chvíli vychladnout a položte ho na mřížku.
6. Do mísy od kuchyňského robota jsi dejte máslo – vyšlehejte do pěny a během šlehání postupně přidávejte vytvořenou kakaovou směs – krém šlehejte do tuhé konzistence.
7. Na upečené těsto pěkně rozetřete jahodovou marmeládu a poté naneste výsledný krém, který také pěkně rozetřete a nechejte 1 hodinu v lednici.
8. Hořkou a mléčnou čokoládu nalámejte do mísy a přilijte olej – rozpusťte na páře nebo v mikrovlnné troubě.
9. Výslednou čokoládovou polevu pěkně rozetřete na krém a uložte do lednice na ztuhnutí.
10. Podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé přejeme Vám dobrou chuť!