Opět je před námi víkend – bývá to jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Tento recept na jednoduchý a chutný krémový koláč si ihned zamilujete. Jemné a křupavé těsto, které je pokryté lahodným čokoládovým a smetanovým krémem, je neodolatelné a delikátní. Sladkou tečku v podobě chutného koláče ocení všichni.
Jednoduchý a chutný krémový koláč
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
Čokoládový krém:
- 700 ml mléka – (2¾ šálky+3 lžíce)
- 120 g čokoládového pudinkového prášku – (3/4 šálky + 1 lžíce)
- 200 g čokolády
- 7 lžic medu
- 250 g másla
Těsto:
- 500 ml vody
- 100 g másla
- špetka soli
- 400 g hladké mouky – (3⅓ hrnků)
- 7-8 vajec
Smetanový krém:
- 500 ml husté smetany 30%
Ostatní:
- moučkový cukr – na posypání
Pokyny k pečení:
– pečte: 230 °C po dobu 20 minut, poté snižte teplotu na 200 °C a pečte dalších 10 minut na horní/spodní ohřevu
– plech na pečení: 33 x 30 cm
Jak budeme postupovat:
1. Do malé misky nalijte trochu mléka a nasypte čokoládový prášek – promíchejte.
2. Zbytek mléka nalijte do hrnce na sporáku a směs do něj vlijte – vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud mírně nezhoustne, pak přidejte nalámanou čokoládu – dobře promíchejte a nakonec přilijte med – důkladně promíchejte a krém je hotový!
3. Hotový krém přelijte do misky, nechejte ho trochu vychladnout, přikryjte fólií a uložte do lednice.
4. Do velké mísy dejte máslo – vyšlehejte ho do máslovému krému a postupně k němu přidávejte čokoládový krém z lednice – šlehejte společně a opět uložte do lednice.
5. Do jiného hrnce nalijte vodu, přidejte máslo a špetku soli – vařte na mírném ohni a pak přisypejte mouku – během vaření neustále míchejte.
6. Hotové těsto přendejte do mísy kuchyňského robotu – rozmixujte a postupně přidávejte rozklepnutá vejce – vypracujte těsto.
7. Připravené těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem o rozměrech 33 x 30 cm, vyhlaďte ho a pomocí formičky vytvarujte z těsta vlnky.
8. Pečte v předehřáté troubě 20 minut při 230 °C, poté teplotu snižte na 200 °C a pečte dalších 10 minut na horním/spodním ohřevu, dokud nebude těsto zlatavé a křupavé.
9. Po upečení vyjměte těsto z trouby a nechejte ho trochu vychladnout, pak ho rozkrojte na polovinu, tu pak podélně rozkrojte na polovinu a pak na třetiny.
10. Na jednu část upečeného těsta naneste čokoládový krém, pak smetanový krém, který jsme si připravili z husté smetany 30% a nakonec na něj položte malé kostky těsta. Následně překrojte na polovinu a vytvořte velké kostky.
11. Ozdobte-posypejte moučkovým cukrem a podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé přejeme Vám dobrou chuť!