Když se blíží Vánoce, většina z nás začne plánovat, jaké cukroví bude letos zdobit naše vánoční stoly. Ale co dělá tyto vánoční dobroty opravdu neodolatelnými, není jen to, jak chutnají, ale také to, jak vypadají. A právě poleva na cukroví hraje v tomto směru klíčovou roli. Ať už máte rádi klasické polevy čokoládové, nebo experimentujete s novými chutěmi, v tomto článku vám přinášíme několik tipů a triků, jak si doma připravit ty nejlepší polevy na vánoční cukroví.
Druhy polev a jak postupovat:
Polevy čokoládové
Použijte libovolný druh čokolády – hořkou, mléčnou nebo bílou. Pro krásný lesk a sametovou texturu můžete čokoládu natemperovat. To znamená rozehřát čokoládu na 45 °C a následně rychle a rovnoměrně zchladit na 28 °C. Jednoduše můžete část čokolády rozpustit a do ní rychle vmíchat zbylou část čokolády nebo rozpuštěnou čokoládu chladit v misce s ledem.
Čokoládová poleva levná: 100 g čokolády smíchejte s 100 g tukem (např. Iva).
Smetanová čokoládová poleva: Smíchejte 150 g čokolády se 120 g smetany. (Poleva nebude zcela tuhá).
Další polevy
Citronová poleva: Smíchejte 150 g moučkového cukru, 3 lžičky horké vody a šťávu z půlky citronu.
Rumová poleva: Smíchejte 150 g moučkového cukru, 1 lžíci horké vody a 2 lžíce rumu.
Kávová poleva: Smíchejte 240 g moučkového cukru s 3 lžícemi horké kávy.
Vanilková poleva: Smíchejte 250 g moučkového cukru, dřeň z 1 vanilkového lusku a 4 lžíce vroucí vody.
Kávová poleva bílková: Smíchejte 2 bílky, 280 g moučkového cukru, 2 lžíce vroucí vody a 1-2 lžičky mleté kávy.
Bílková poleva na perníčky: Použijte 1 bílek, 200 g moučkového cukru a několik lžiček citronové šťávy.
U všech polev je důležité suroviny důkladně promíchat a dosáhnout hladké konzistence.
Ať už se rozhodnete pro kteroukoli z těchto polev, můžete být jisti, že vaše vánoční cukroví bude vypadat atraktivně a bude mít tu správnou chuť. Poleva dodá cukroví finální dotek a pomůže vytvořit tu pravou vánoční atmosféru. Přejeme vám krásné vánoční svátky plné sladkých chvil a nezapomeňte – každé cukroví je ještě lepší, když je upraveno s láskou a kreativitou!
Druhy krémů a jak postupovat:
Vánoční svátky jsou především svátky klidu, rodinných setkání a samozřejmě i dobrot, které na nás čekají na vánočním stole. A co by to byly za Vánoce bez voňavého cukroví? Zatímco tradiční recepty na těsta zůstávají rok co rok většinou neměnné, v oblasti náplní a krémů můžeme každý rok experimentovat a objevovat nové chutě.
Představujeme Vám 7 nejlepších receptů na krémy, kterými můžete letos obohatit své vánoční cukroví a překvapit tím své blízké.
Recepty na nejlepší vánoční cukroví naleznete zde.
Domácí ořechový krém do vánočního cukroví
Co budeme potřebovat:
- 125 ml mléka
- 130 g moučkového cukru
- 140 g másla
- 1 sáček vanilkového cukru
- 6 lžic mletých vlašských ořechů
- 1 lžíce polohrubé mouky
- Lze použít i vanilkový pudinkový prášek
CELÝ RECEPT NALEZNETE ZDE
Vanilkový krém do vánočního cukroví
Co budeme potřebovat:
- 500 ml mléka
- 2 sáčky vanilkového pudinku
- 250 g másla
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 12 dkg moučkového cukru
CELÝ RECEPT NALEZNETE ZDE
Krém s vaječným likérem
Co budeme potřebovat:
- 200 g másla
- 80 g cukru moučka
- 1 sáček vanilkového cukru nebo lžičku vanilkového extraktu
- 50 ml vaječného likéru
- 50 g sušeného mléka
CELÝ RECEPT NALEZNETE ZDE
Kávový krém
Co budeme potřebovat:
- 250 g másla
- 150 g cukru
- 125 ml silné kávy
- 1 lžíce hrubé mouky
CELÝ RECEPT NALEZNETE ZDE
Čokoládový krém
Co budeme potřebovat:
- 250 g másla
- 140 g cukru moučka
- 25 g hladké mouky
- 60 g nastrouhané čokolády
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 vaječný žloutek
- 125 ml mléka
CELÝ RECEPT NALEZNETE ZDE
Skvělý ořechový krém
Co budeme potřebovat:
- 80 g moučkového cukru
- 80 g vlašských ořechů
- 200 g másla
- 40 g cukru
- 3 lžíce kávy
CELÝ RECEPT NALEZNETE ZDE
Dokonalý máslový krém:
Co budeme potřebovat:
- 150 g kvalitního čerstvého másla
- 150 g práškového cukru
- 1 žloutek
- 500 ml mléka
- 2 lžíce hrubé mouky
CELÝ RECEPT NALEZNETE ZDE
Závěr:
Pokud máte svůj oblíbený a osvědčený recept na krém, tak nám ho můžete zaslat na email primainspirace@email.cz a inspirovat tím i ostatní čtenáře.
Ať už dáváte přednost klasice, nebo se rádi pustíte do kulinářských experimentů, s našimi tipy na krémy pro vánoční cukroví určitě zazáříte. Věříme, že díky nim bude letošní vánoční pečení ještě sladší a zábavnější. Nechte se inspirovat, vyzkoušejte nové kombinace chutí a užijte si radost z tvoření i z ochutnávání. Přejeme Vám nezapomenutelné chvíle strávené u vánočního pečení a spoustu chvály od těch, kteří budou mít to štěstí a ochutnají Vaše vánoční dobroty.