Připravte si voňavé a chutné kynuté koláčky s oblíbenou náplní

Připravte si voňavé a chutné kynuté koláčky s oblíbenou náplní, ideální na ranní snídani nebo odpolední svačinu. Recept je pro přibližně 30 koláčků o průměru 9-10 cm.

Zdroj: Světlana Orlová

Recept na domácí kynuté koláčky:

Ingredience:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 100 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 1 celé vejce
  • Špetka soli
  • Kůra z 1 citronu nebo citronový olej
  • 200 ml rostlinného oleje

Na potření a dochucení:

  • 1 vejce (na potření)
  • Máslo
  • Rum (podle chuti)

Dále:

  • Oblíbená náplň – povidla, tvaroh

Nejlepší rychlé koláčky z tvarohového těsta, které jste kdy ochutnali!

Postup:

1) Příprava kvásku: Smíchejte vlažné mléko s cukrem a droždím. Nechte na teplém místě kvasit až do zdvojnásobení objemu.

2) Příprava těsta: Prosejte mouku do mísy a přidejte špetku soli. Do vykynutého kvásku vmíchejte žloutky, celé vejce a olej. Tuto směs pak přilijte k mouce a vypracujte hladké a nelepivé těsto.

3) Kynutí těsta: Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout. Pokud chcete urychlit kynutí, můžete mísu zakrýt fólií a vložit do trouby zapnuté na 45-50 °C.

4) Formování koláčků: Po vykynutí těsto rozdělte na asi 30 částí. Každou část vyválejte do kuličky a nechte na plechu ještě chvíli kynout.

5) Náplň a potření: Okraje koláčků potřete rozšlehaným vejcem a naplňte oblíbenou náplní (např. tvaroh, marmeláda, ořechová náplň atd.).

6) Drobenka: Před pečením koláče posypte drobenkou.

7) Pečení: Koláčky pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut nebo dokud nejsou zlatavě hnědé.

8) Dochucení: V malém kastrolku rozpusťte máslo a přidejte rum podle chuti. Touto směsí potřete koláče ihned po vytažení z trouby – nejen okraje, ale i náplň.

Koláčky z majonézového těsta – jsou vláčné a velmi dobré

Tip:

Tyto koláčky jsou nejlepší teplé a čerstvé. Pokud je chcete mít k snídani, připravte si těsto večer a ráno je jen rychle upečte. Užijte si domácí mlsání!