Připravte si voňavé a chutné kynuté koláčky s oblíbenou náplní, ideální na ranní snídani nebo odpolední svačinu. Recept je pro přibližně 30 koláčků o průměru 9-10 cm.
Recept na domácí kynuté koláčky:
Ingredience:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 30 g droždí
- 100 g cukru krupice
- 2 žloutky
- 1 celé vejce
- Špetka soli
- Kůra z 1 citronu nebo citronový olej
- 200 ml rostlinného oleje
Na potření a dochucení:
- 1 vejce (na potření)
- Máslo
- Rum (podle chuti)
Dále:
- Oblíbená náplň – povidla, tvaroh
Nejlepší rychlé koláčky z tvarohového těsta, které jste kdy ochutnali!
Postup:
1) Příprava kvásku: Smíchejte vlažné mléko s cukrem a droždím. Nechte na teplém místě kvasit až do zdvojnásobení objemu.
2) Příprava těsta: Prosejte mouku do mísy a přidejte špetku soli. Do vykynutého kvásku vmíchejte žloutky, celé vejce a olej. Tuto směs pak přilijte k mouce a vypracujte hladké a nelepivé těsto.
3) Kynutí těsta: Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout. Pokud chcete urychlit kynutí, můžete mísu zakrýt fólií a vložit do trouby zapnuté na 45-50 °C.
4) Formování koláčků: Po vykynutí těsto rozdělte na asi 30 částí. Každou část vyválejte do kuličky a nechte na plechu ještě chvíli kynout.
5) Náplň a potření: Okraje koláčků potřete rozšlehaným vejcem a naplňte oblíbenou náplní (např. tvaroh, marmeláda, ořechová náplň atd.).
6) Drobenka: Před pečením koláče posypte drobenkou.
7) Pečení: Koláčky pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut nebo dokud nejsou zlatavě hnědé.
8) Dochucení: V malém kastrolku rozpusťte máslo a přidejte rum podle chuti. Touto směsí potřete koláče ihned po vytažení z trouby – nejen okraje, ale i náplň.
Koláčky z majonézového těsta – jsou vláčné a velmi dobré
Tip:
Tyto koláčky jsou nejlepší teplé a čerstvé. Pokud je chcete mít k snídani, připravte si těsto večer a ráno je jen rychle upečte. Užijte si domácí mlsání!