Koláč s jablky, ořechy a skořicovou drobenkou

Tento koláč je skvělým spojením klasických chutí – jablek, ořechů a rozinek, které byly namočené v rumu. Drobenka se skořicí dodá koláči krásnou křupavost a výraznou chuť.

Zdroj: Marcela Kremserová

Ingredience:

  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 kelímek polohrubé mouky
  • 1 kelímek hrubé mouky
  • 1 kelímek cukru
  • 1 vejce
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • Jablka (podle potřeby, nakrájená a zkaramelizovaná)
  • Ořechy (podle chuti)
  • Rozinky (namočené v rumu)
  • Drobenka: (směs másla, mouky, cukru a skořice, vše promíchat do hrubé drobenky)

Postup:

1) Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte jogurt, obě druhy mouky, cukr, vejce a prášek do pečiva. Vymíchejte hladké těsto.

2) Příprava náplně: Jablka oloupejte, nakrájejte na menší kousky a zkaramelizujte na pánvi s trochou cukru. Přidejte ořechy a namočené rozinky.

3) Sestavení koláče: Těsto rozetřete na vymazaný a moukou vysypaný plech nebo do formy. Na těsto rovnoměrně rozložte připravenou jablkovou náplň.

4) Drobenka: Koláč posypte připravenou drobenkou.

5) Pečení: Vložte koláč do předehřáté trouby na 170°C a pečte cca 30 minut, dokud není drobenka krásně zlatavá.

Tip:

Koláč můžete podávat s šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou pro ještě lepší chuťový zážitek.

Dobrou chuť!