Tvarohové buchty jsou klasickou dobrotou, kterou milují jak děti, tak dospělí. Tento recept je jednoduchý a zaručuje vám jemné a měkké buchty plněné sladkým tvarohem nebo ovocným džemem.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 100 g rozpuštěného másla (a trochu navíc na potření)
- 300 ml mléka
- 3 lžíce krupicového cukru
- Špetka soli
- 1/2 kostky droždí
- Tvarohová náplň: tvaroh, práškový cukr, vanilkový cukr, citronová kůra
- Alternativní náplň: švestkový džem
Postup:
1) Příprava kvásku: Droždí rozdrobte do menší misky, přidejte cukr a trochu vlažného mléka. Nechte asi 10 minut na teplém místě, dokud směs nezačne bublat.
2) Těsto: Do větší mísy přidejte mouku. Přidejte kvásek, zbytek mléka, rozpuštěné máslo a sůl. Vypracujte hladké těsto.
3) Kynutí: Těsto přikryjte a nechte na teplém místě kynout přibližně 40 minut.
4) Příprava náplně: Tvaroh smíchejte s práškovým a vanilkovým cukrem a přidejte citronovou kůru.
5) Tvarování a plnění: Z kynutého těsta utrhávejte kousky, uprostřed udělejte důlek a naplňte tvarohem nebo džemem. Buchty tvarujte do kulatých bochánků.
6) Konečné kynutí: Uložte buchty na vymazaný plech a nechte je ještě 20 minut kynout.
7) Pečení: Buchty potřete rozpuštěným máslem a pečte v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 35 minut, dokud nejsou zlatavě hnědé.
8) Dokončení: Po vytažení z trouby buchty ještě potřete máslem pro lesklý vzhled a měkkou kůrku.
Tip: Můžete experimentovat s různými náplněmi, například s čokoládou, ořechy nebo makem.
Dobrou chuť!