Domácí tvarohové buchty, které si zamilujete

Tvarohové buchty jsou klasickou dobrotou, kterou milují jak děti, tak dospělí. Tento recept je jednoduchý a zaručuje vám jemné a měkké buchty plněné sladkým tvarohem nebo ovocným džemem.

Zdroj: Milada Sumková

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g rozpuštěného másla (a trochu navíc na potření)
  • 300 ml mléka
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • Špetka soli
  • 1/2 kostky droždí
  • Tvarohová náplň: tvaroh, práškový cukr, vanilkový cukr, citronová kůra
  • Alternativní náplň: švestkový džem

Postup:

1) Příprava kvásku: Droždí rozdrobte do menší misky, přidejte cukr a trochu vlažného mléka. Nechte asi 10 minut na teplém místě, dokud směs nezačne bublat.

2) Těsto: Do větší mísy přidejte mouku. Přidejte kvásek, zbytek mléka, rozpuštěné máslo a sůl. Vypracujte hladké těsto.

3) Kynutí: Těsto přikryjte a nechte na teplém místě kynout přibližně 40 minut.

4) Příprava náplně: Tvaroh smíchejte s práškovým a vanilkovým cukrem a přidejte citronovou kůru.

5) Tvarování a plnění: Z kynutého těsta utrhávejte kousky, uprostřed udělejte důlek a naplňte tvarohem nebo džemem. Buchty tvarujte do kulatých bochánků.

6) Konečné kynutí: Uložte buchty na vymazaný plech a nechte je ještě 20 minut kynout.

7) Pečení: Buchty potřete rozpuštěným máslem a pečte v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 35 minut, dokud nejsou zlatavě hnědé.

8) Dokončení: Po vytažení z trouby buchty ještě potřete máslem pro lesklý vzhled a měkkou kůrku.

Tip: Můžete experimentovat s různými náplněmi, například s čokoládou, ořechy nebo makem.

Dobrou chuť!