Pokud milujete dezerty a čokoládu, máme pro vás dokonalou lahůdku. Čokoládovo-karamelové sušenky z vlašských ořechů jsou neodolatelné, bohaté na chuť a zaslouží si vaši pozornost. Připravte se na okouzlující zážitek pro vaše chuťové pohárky a nechte se inspirovat tímto receptem, který si zaslouží obdiv!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Čokoládovo-karamelové sušenky z vlašských ořechů
Co budeme potřebovat:
- 150 g hladké mouky (1 hrnek)
- 30 g neslazeného kakaa (1/3 hrnku)
- ¼ lžičky soli
- 100 g měkkého másla
- 150 g cukru (2/3 hrnku)
- jedno vajíčko
- 4 lžíce mléka
- 140 g vlašských ořechů (1 hrnek)
- 13-15 měkkých karamelek
- 1/3 tabulky hořké čokolády
Hrnek použitý pro měření má objem 250 ml.
Jak budeme postupovat:
1. Prosejte hladkou mouku, neslazené kakao a sůl do hluboké mísy a dobře promíchejte.
2. Oddělte bílek od žloutku.
3. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem, dokud nezískáte nadýchanou směs. Přidejte žloutek a míchejte, dokud se vše nerozpustí. Přilijte 2 lžíce mléka a znovu promíchejte.
4. Postupně (ve 2-3 částech) přidejte suché ingredience a každou část dobře promíchejte (mixérem, špachtlí nebo lžící).
5. Těsto nechte v chladničce chladnout po dobu 60 minut, aby se lépe tvarovalo.
6. Vlašské ořechy nasekejte v mixéru.
7. Vaječný bílek mírně ušlehejte vidličkou.
8. Těsto vyjměte z chladničky. Tvarujte z něj kuličky o velikosti ořechu. Obalte je v ušlehaném bílku a nasekaných vlašských ořechách. Položte na máslem potřený plech nebo plech vyložený pečicím papírem.
9. Do každé kuličky udělejte důlek (pomocí prstu nebo malé sklenice, jak vám to přijde pohodlné).
10. Pečte sušenky po dobu 12-17 minut (v závislosti na jejich velikosti) v předehřáté troubě na 180 °C. Sušenky by měly být dobře upečené, ale dbajte na to, aby se nepřipekly.
11. Měkké karamelky dejte do odolné mísy na vaření v mikrovlnné troubě. Postupně je rozehřívejte (v několika etapách) v mikrovlnné troubě. Až změknou, přilijte další 2 lžíce mléka a znovu je zahřejte. Poté vše důkladně promíchejte.
Karamel nechte trochu vychladnout, než ho nalijete do sáčku, abyste se nepopálili. Nebo ho můžete pomocí lžičky nalít na sušenky.
12. Čokoládu rozpusťte nad vodní lázní nebo v mikrovlnné troubě, těsně před tím, než ji budete používat na ozdobu sušenek.
13. Karamel přelijte do sáčku, poté přistřihněte jeho špičku. Každou sušenku ozdobte karamelovou náplní v důlku.
14. Namočte vidličku do rozpuštěné čokolády a náhodně jí polijte každý koláček.
15. Nechte sušenky trochu ztuhnout.
Čokoládové sušenky s vlašskými ořechy a karamelovou náplní jsou hotovy! Přejeme dobrou chuť! 🙂