Zelné placky, které vás okouzlí svou jednoduchostí a dostupností surovin, jsou tím nejlepším, co si můžete dopřát. Připraveny z běžných ingrediencí a snadno připravitelné, tyto domácí placky vám nabídnou chutnou a uspokojivou hostinu, aniž byste se unavovali složitou přípravou.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Zelné placky
Co budeme potřebovat:
- 400 g bílého zelí
- 2 jarní cibule
- 2 vajíčka
- 4 lžíce řeckého jogurtu
- 5 polévkových lžic hladké mouky
- ½ lžičky granulovaného česneku
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 1,5 lžičky soli (nebo dle chuti)
- čerstvá petrželka – dle chuti
- olej – na smažení
Jak budeme postupovat:
1. Jemně nasekejte zelí (co nejtenčí plátky). Dejte ho do cedníku, který položte na misku. Přelijte horkou vodou a nechte zelí spařit po dobu 20 minut (tím zachová více živin ve srovnání s vařeným zelím). Poté ho vyjměte z vody a nechte ho oschnout a vychladnout.
2. Jemně nasekejte jarní cibuli (jak stonky, tak cibuli – pokud chcete, můžete použít i sušenou cibuli) a petrželku.
3. Dejte spařené a vychladlé zelí do hluboké mísy. Přidejte nasekanou zeleninu, sůl, mletý černý pepř a granulovaný česnek (můžete použít čerstvý česnek), vajíčka a řecký jogurt (můžete jej nahradit zakysanou smetanou). Dobře promíchejte.
4. Přidejte 4 plné lžíce hladké mouky. Dobře promíchejte. Pokud je to nutné, přidejte pátou lžíci mouky. Měli byste získat dost hustou směs.
5. Vytvořte placky lžící na pánvi s rozehřátým olejem. Opečte je na středním ohni na obou stranách, dokud nezezlátnou.
6. Podávejte zelné placky se zakysanou smetanou nebo smetanovou omáčkou, kterou vytvoříte smícháním zakysané smetany s nasekanou petrželkou, prolisovaným česnekem a solí. Jsou lahodné a aromatické!
7. Abyste obohatili chuť, můžete do jejich směsi přidat své oblíbené bylinky nebo koření!
Přejeme dobrou chuť!