Vzpomínky na dětství jsou často spojeny s chutěmi. Babiččin jablečný koláč je jedním z těch receptů, který vás okamžitě vrátí k těm nejlepším rodinným chvílím. Tento lahodný a nadýchaný koláč je ideálním dezertem pro všechny příležitosti!
Ingredience:
Těsto:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek bílého jogurtu
- 4 vajíčka
- 9 lžic oleje
- 1 balíček prášku do pečiva
Náplň:
- 1 kg jablek
- 3 lžíce krupice
- 3 lžíce oleje
- 1 kávová lžička skořice
- Cukr dle chuti
Postup přípravy:
1) Příprava těsta: V míse smícháme mouku, cukr, jogurt, vajíčka, olej a prášek do pečiva. Vypracujeme hladké těsto a rozdělíme na dvě poloviny.
2) Příprava náplně: Jablka oloupeme, nastrouháme a smícháme s krupicí, olejem, skořicí a cukrem dle chuti. Směs dáme do kastrolu a krátce povaříme.
3) Montáž koláče: Jednu polovinu těsta rozprostřeme na vymazaný a vysypaný plech. Vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme 10 minut. Po vyndání z trouby naneseme jablečnou náplň a zakryjeme druhou polovinou těsta.
4) Pečení: Koláč pečeme dozlatova.
Závěr:
Babiččin jablečný koláč je nejen vynikající dezert, ale také nádherná vzpomínka na společně strávené chvíle. Připravte si tento koláč a vychutnejte si kousek rodinných tradic s každým soustem!