Vítejte v kulinářském ráji, kde se setkávají chutě a lahůdky! Dnes vám představíme recept na skvělé pečené lilky plněné slaninkovo-bramborovou náplní. Tento pokrm je nejen chutný, ale také připravený s láskou. Připravte se na jedinečnou chuťovou podívanou!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Pečené lilky plněné slaninkovo-bramborovou náplní
Co budeme potřebovat:
- 3 lilky
- 350 g brambor
- 1 cibule
- 80 g uzené slaniny
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- petržel – podle chuti
- olivový olej – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Oloupejte kůru z jedné strany každého lilku.

2. Položte je na plech vyložený pečícím papírem se slupkou nahoru. Potřete je olivovým olejem a posypte solí.

3. Lilkové plody pečte 15 minut v předehřáté troubě na 200 °C.

4. Vyjměte je z trouby. Udělejte hluboký a nedokončený řez uprostřed každého lilkového plodu. Poté ho opatrně rozšiřte, abyste ho neroztrhli.

5. Připravte náplň: cibuli nakrájejte na půlkruhy a osmažte na olivovém oleji (my jsme použili 20 ml oleje) dokud nezměkne. Osolte podle chuti.


6. Uzenou slaninu nakrájejte na tenké proužky. Přidejte ji do pánve a smažte ji s cibulí 5 minut.


7. Brambory uvařte ve slané vodě do měkka. Vyjměte je z vody a rozmačkejte je do kaše.

8. Do bramborové kaše přidejte osmaženou cibuli s uzenou slaninou (včetně oleje), nasekanou petrželku a mletý černý pepř podle chuti. Dobře promíchejte.

9. Lilky naplňte vzniklou směsí.

10. Pečte je dalších 10 minut v předehřáté troubě na 200 °C.

11. Přesuňte je na talíř. Pokud chcete, můžete je posypat nasekanou petrželkou.
Dobrou chuť!