Vítejte v říši sladkých lahůdek! Dnes vám představíme recept na milovaný “Mléčný řez” – dokonalý dezert, který okouzlí každého. Tento recept je nejen chutný, ale také snadný na přípravu. Připravte se na chuťový zážitek, který si zamilujete a budete ho chtít připravovat znovu a znovu.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Recept na “Mléčný řez”
Co budeme potřebovat:
Pro těsto:
- 2 vejce
- 80 g cukru
- 30 ml rafinovaného slunečnicového oleje
- 65 g kefíru (pokojové teploty)
- 80 g hladké mouky
- 25 g kukuřičného škrobu
- 15 g kakaa
- 3 g prášku do pečiva
Pro krém:
- 140 ml smetany na šlehání (min. 30%)
- 60 g slazeného kondenzovaného mléka
Pro polevu:
- 30 g másla
- 50 ml mléka
- 40 g mléčné čokolády
- 40 g hořké čokolády
Naším pekáčem byla čtvercová forma o rozměrech 20 x 30 cm.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: V míse šlehejte vejce s cukrem do té doby, dokud směs nezíská objemnou a světlou konzistenci.
2. Postupně přidejte rafinovaný slunečnicový olej a kefír. Míchejte mixérem na nízké rychlosti.
3. Přidejte prosetou mouku spolu s kakaem, kukuřičným škrobem a práškem do pečiva. Ručně promíchejte lžičkou, provádějte kruhové pohyby směrem shora dolů.
4. Dno pekáče vyložte pečicím papírem. Přendejte do něj těsto a rovnoměrně jej rozprostřete.
5. Pečte těsto asi 10 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Ověřte hotovost špejličkou.
6. Nechte těsto chladnout 10-15 minut, pak jej oddělte od okrajů formy tenkým nožem a vyjměte z ní. Odstraňte pečicí papír z povrchu a nechte zcela vychladnout.
7. Těsto nakrájejte na dvě stejně velké části (vodorovně).
8. Připravte krém: Smetanu na šlehání (chladnou, právě vyjmutou z lednice) šlehejte mixérem do vzniku měkkých špiček. Poté do ní přidejte slazené kondenzované mléko a nadále šlehejte, dokud krém nevytvoří stabilní špičky.
9. Složte dort: Položte jednu část těsta na podnos. Krém rovnoměrně rozetřete na celý povrch.
Aby nedošlo ke znečištění okrajů podnosu, můžete je zakrýt papírem na pečení.
10. Krémem přikryjte druhou část těsta.
11. Dort dejte do lednice.
12. Připravte polevu: Másla a mléko přivedete téměř k varu, pak odstavte.
13. Do horké směsi přidejte nakrájenou mléčnou a hořkou čokoládu. Míchejte lžící nebo šlehačem, dokud se poleva úplně nerozpustí.
14. Polevu naneste na povrch a okraje dortu.
15. Dort nechte minimálně 2 hodiny v lednici nebo 20-30 minut v mrazáku.
Nakrájejte a podávejte s potěšením!