Dnešní recept nás zavede do světa vlastního domácího parizéru, který je nesrovnatelně chutnější a jemnější než ten ze supermarketu. Připravit si ho sami je snadné a oceníte výsledek, který se rozplývá na jazyku. Tak pojďte s námi objevit tajemství tohoto lahodného pokrmu!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí Parizér
Co budeme potřebovat:
- 700 g vepřového masa + 300 g hovězího masa (můžete je použít v rovnocenných poměrech nebo nahradit hovězí maso kuřecím masem)
- 1 vajíčko
- 400 g studeného mléka
- 13 g soli
- 10 g sodného nitritu (pokud ho nechcete použít, nahraďte jej potravinářskou solí)
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
Jak budeme postupovat:
1. Maso nakrájejte na kousky. Musí být studené, tedy právě vytažené z lednice.
2. Maso třikrát protlačte mlýnkem: jednou hrubou nebo střední sití a dvakrát nejmenším sítem.
3. Mleté maso dejte do hluboké mísy. Přidejte sůl, sodný nitrit a mletý muškátový oříšek.
4. Přidejte vajíčko a ledově studené mléko. Všechno důkladně promíchejte rukama.
5. Masovou směs důkladně hněťte. Tento krok můžete provádět rukama, ale trvá to docela dlouho a maso se stihne zahřát. Nejlépe je použít kuchyňský robot, mixér nebo šlehač.
6. Masová směs by měla být hladší, homogenní, pružná a lesklá.
7. Rozdělte masovou směs na 2 stejné části.
8. Každou část masové směsi obalte do potravinářské fólie, aby vytvořily kompaktní válec, a snažte se odstranit všechny vzduchové bubliny z jejich vnitřku. Uzavřete konce fólie.
9. Do hlubokého hrnce nalijte vodu a ohřejte ji na teplotu 80 °C. Vložte masové válečky do vody a umístěte na ně těžký předmět, aby byly zcela ponořené ve vodě (my jsme použili malý víčko).
10. Hrnec vložte do předehřáté trouby na 75 °C. Vařte parizér po dobu 2 hodin.
11. Poté ho musíte rychle ochladit: ihned ho přesuňte do nádoby nebo dřezu, kde máte studenou vodu. Tento proces obvykle trvá 25-30 minut.
12. Parizér vyjměte z potravinářské fólie.
13. Domácí parizér lze uchovávat ve vákuu. Jakmile začnete jeden váleček, doporučuje se ho spotřebovat do 5 dnů.
Podávejte parizér s potěšením!
Přejeme dobrou chuť společně s vašimi blízkými!