Vítejte v říši neodolatelných chutí! Dnes vám představíme recept na dušenou rýži s masem a zeleninou, která je naprostou dokonalostí spojením vybraných ingrediencí a koření. Připravte se na kulinářskou cestu plnou lahodných kontrastů a výjimečných chutí.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Dušená rýže s masem a zeleninou
Co budeme potřebovat:
Pro polévku:
- slunečnicový rostlinný olej
- 120 g cibule
- 1 bobkový list
- 1 skořicový tyčinka
- kardamom a hřebíček podle chuti
- 1 lžička koriandrových semínek
- kuřecí maso (my jsme použili stehna)
- 1 lžička soli
- půl lžičky mletého černého pepře
- čtvrt lžičky kurkumy
Zelenina:
- 650 g brambor
- 650 g lilek
- 250 g cibule
Pro rýži:
- 1,5 lžičky soli
- 3 hrnky rýže
- půl lžičky mletého černého pepře
- kardamom, skořice, hřebíček a kurkuma (podle chuti)
- mletý koriandr (na servírování)
Jak budeme postupovat:
1. Připravte polévku: v hlubokém hrnci rozehřejte trochu slunečnicového oleje. Přidejte nakrájenou cibuli na půlkolečka, bobkový list, skořici, kardamom, hřebíček a koriandrová semínka. Nechte cibuli smažit, dokud nezměkne.

2. Poté přidejte kuřecí maso, sůl, mletý černý pepř a kurkumu. Promíchejte a potom maso zalijte horkou vodou. Nechte ho vařit na silném ohni pod poklicí po dobu 20 minut.


3. Připravte zeleninu: v pánvi rozehřejte dostatek slunečnicového oleje. Smažte nakrájené brambory na kolečka, dokud nezezlátnou.

4. Stejným způsobem smažte kolečka lilků a cibuli nakrájenou na půlkolečka. Zeleninu vyjměte na talíře vyložené papírovými ubrusy, abyste odstranili přebytečný olej.


5. Po uvaření vyjměte maso z hrnce a přeceďte vývar přes síto.

6. Vezměte si čistý hrníček a vystelte jeho dno pečicím papírem. Na něj položte maso.

7. Poté rovnoměrně rozložte vrstvu smažených brambor, lilků a cibule.
8. Připravte rýži: dobře ji propláchněte a nechte vodu odtéct. Přidejte sůl, mletý černý pepř, skořici, kardamom, hřebíček a kurkumu a důkladně promíchejte.

9. Kořeněnou rýži rovnoměrně rozložte přes zeleninu v hrnci, poté nalijte přecezený kuřecí vývar.

10. Hrnec přikryjte víkem a nechte rýži vařit na mírném ohni po dobu 30 minut nebo dokud se veškerá tekutina nevsákne.

Jídlo je hotové! Opatrně přendejte obsah hrnce na servírovací talíř a posypejte mletým koriandrem. Užijte si tento lahodný pokrm na večeři s vašimi blízkými!

Přejeme vám dobrou chuť!