Zamilovali jsme se do jednoduchých receptů, které spojují výbornou chuť a rychlou přípravu. Dnes vám představíme náš bramborový nákyp s mletým masem a krémovou bešamelovou omáčkou, který je nejen chutný, ale také jednoduchý na přípravu.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Bramborový nákyp s mletým masem a bešamelovou omáčkou
Co budeme potřebovat:
Pro bramborovou kaši:
- 700 g oloupaných brambor
- 1 lžička soli
- 1 vajíčko
- 30-50 g másla
- mléko – podle chuti
Pro masovou směs:
- 1 cibule
- 2-3 lžíce oleje
- 500 g mletého masa
- ½ lžičky soli
- mletý černý pepř – podle chuti
- ½ lžičky sladké papriky
- ½ lžičky česnekového granulátu
- 1 lžíce hladké mouky
- 300 ml mléka
Další:
- 100 g sýra (my jsme použili mozzarellu na pizzu)
Jak budeme postupovat:
1. Připravte bramborovou kaši: Brambory nakrájejte na kousky a dejte do hrnce s lehce osolenou vodou. Vařte je do měkka. Poté je vyjměte z vody a rozmixujte je do kaše, přidávejte máslo.
2. Přidejte vajíčko a trochu mléka (dostatek na dosažení požadované konzistence). Směs dobře promíchejte.
3. Připravte masovou směs: Cibuli nakrájejte na kostičky a osmažte ji na 2-3 lžících oleje, dokud nebude sklenutá.
4. Přidejte mleté maso. Za stálého míchání smažte, dokud maso nezbělá a všechen tekutý obsah v pánvi vypaří.
5. Přidejte sůl, mletý černý pepř podle chuti, sladkou papriku a česnekový granulát. Vše promíchejte.
6. Přidejte hladkou mouku. Promíchejte.
7. Přidejte mléko. Za stálého míchání vařte masovou směs, dokud nezhoustne. Poté ji odstavte.
8. Sestavte bramborový nákyp: Vymažte pekáč máslem. Rovnoměrně rozetřete bramborovou kaši.
9. Na povrch brambor rozetřete masovou směs.
10. Posypte strouhaným sýrem (pomocí hrubého struhadla).
11. Pečte bramborový nákyp 20-30 minut v předehřáté troubě na 200 °C.
12. Podávejte a pochutnejte si s rodinou nebo přáteli!
Přejeme vám dobrou chuť!