ROZHOVOR: Šperky inspirované historií s nádechem hřejivých odstínů

Velmi si vážíme našich čtenářů i Vás, kteří se s námi dělíte o své kreativní výtvory. Motivovali jste nás k tomu, abychom s některými z Vás udělali krátký rozhovor, a také abychom rozšířili povědomí o umění. Vezmeme Vás s námi na místa plná originality.

Pokud vám historie učarovala, můžete ji začlenit do svých vášní, jako to udělala naše Šárka, která se věnuje tvorbě šperků a bytových doplňků. Miluje hřejivé odstíny kovů, jako je bronz a mosaz. Více se dočtete v našem článku.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR: Šperky inspirované historií s nádechem hřejivých odstínů
Zdroj: Atelier Sharka

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Dobrý den. Jmenuji se Šárka Obročníková a jsem ženou podnikavého muže a maminkou osmileté treperendy, které se nesmí říkat “princezno”. Pocházím z krásného secesního města, ale nyní žiji v Českém Ráji, kde je mi s přáteli a v krásné přírodě moc dobře.

Můžete nám představit svou tvorbu šperků? Co všechno děláte?

Své podnikání jsem začala výrobou bronzových replik podle slovanských a vikingských nálezů, ale čím dál víc se věnuji vlastní autorské tvorbě.

Kromě šperků vytvářím i doplňky do interiérů ve spolupráci s mou maminkou sklářkou, nebo tvořím věci, které mi doma chybí a nenajdu je v běžných obchodech takové, jak si je představuji. Třeba věšáčky, garnýže na závěsy, hodiny a podobně.

ROZHOVOR: Šperky inspirované historií s nádechem hřejivých odstínů
Zdroj: Atelier Sharka

Kdy jste začala vyrábět šperky a co Vás k tomu vedlo?

Od roku 1994 jsem jezdila s rodiči na tradiční trhy se sklářským stánkem a tam jsem potkávala spoustu šikovných lidí a pronikala do tajů různých řemesel. Lecos jsem se snažila naučit.

Když došlo na výběr střední školy, vyhrála SUPŠ sklářská v Železném Brodě, obor Vzorkařství skleněné bižuterie. Původně byl tento obor veden jako zdroj vzorkařek pro produkci skleněných korálků v regionu. Ale učily jsme se různé techniky zpracování skla a kovů, používaných v bižuternictví i pasířství. Možná mne ovlivnily i geny. Půlka rodiny byli kováři, druhá půlka měla továrničku na výrobu smaltované bižuterie.

ROZHOVOR: Šperky inspirované historií s nádechem hřejivých odstínů
Zdroj: Atelier Sharka

Je Atelier Sharka Vaší prací nebo koníčkem?

Po škole a krátkém zaměstnání v oboru jsem dostala nabídku na výrobu replik bronzových přezek pro, tehdy budoucího, tchána. Opustila jsem jistoty a pustila se na volnou nohu.

Ponořila jsem se do archeologických skript a modelovala z vosku předlohy pro odlévaný bronz v podobě přezek, spon a přívěsků pro nadšence do období mezi lety 800 – 1200 našeho letopočtu.

Čím se při tvorbě šperků inspirujete?

Když se můj život změnil narozením dcery, zatoužila jsem se více realizovat. Inspirují mě různá historická období. Miluju již zmíněnou rodnou secesi, dlouho jsem preferovala gotiku.

Dnes se čím dál víc rozhlížím po okolí. Inspirací, mnoha generací před námi, byla sama Matka Příroda. Je nekonečným zdrojem elegantních tvarů i kombinací barev.

ROZHOVOR: Šperky inspirované historií s nádechem hřejivých odstínů
Zdroj: Atelier Sharka

V čem si myslíte, že jsou Vaše šperky jedinečné?

Snažím se najít svůj osobitý styl, ale vzhledem k rozsahu technik, které mi za život učarovaly, se nedokážu upnout jen k jednomu výrazovému prostředku, a pak se styl udržuje těžko. Ale co mohu zmínit jako společné v mé tvorbě, to jsou materiály.

Miluji hřejivé odstíny barevných kovů. Patinovanou a leštěnou měď, bronz, mosaz. Občas ke mne přijde zakázka s požadavkem na ocel. Ale zpět se vracím k teplým tónům, jež krásně souzní s přírodními motivy.

Můžete nám popsat proces, jak Vaše šperky vznikají?

Někdy mne zaujme tvar, který chci převést do šperku, jindy mám odstřižek plechu, který ještě nechci vyhodit a hned mne napadne, jaký šperk z něj ještě dokážu vydobýt. A miluju soutěže, ve kterých se tvoří na zadané téma, které je naprosto nešperkové. To je velká výzva a často ze sebe dostanu naprosto úžasný, nečekaný výsledek.

ROZHOVOR: Šperky inspirované historií s nádechem hřejivých odstínů
Zdroj: Atelier Sharka

Samotná realizace už je často opakovanou rutinou, hraničící s meditací a silným flow, v poslední době oblíbeným termínem ponoření se do činnosti, jež vám je přirozená a zapomenete při ní na čas i prostor.

Jak dlouho Vám trvá vytvořit jeden šperk?

Jednodušší věci jsou na světě za chvilku. Něco tvořím v sériích, kde se čas musí rozpočítat na více kusů. Významnější výrobky mohou trvat několik dnů a jejich zrod si dávkuji třeba i na několik měsíců.

Některé technologické procesy jsou časově náročnější. Třeba odlévání kovů sestává z výroby voskového modelu (podle složitosti desítky hodin), zaformování a vysychání formy (několik dní až týdnů), samotné odlití, broušení a cizelování odlitků, leštění a kompletace jednotlivých dílů.

ROZHOVOR: Šperky inspirované historií s nádechem hřejivých odstínů
Zdroj: Atelier Sharka

Takto vznikají například zmíněné bronzové přezky. Samotná práce je v desítkách hodin, ale celý proces může trvat několik měsíců. Tepaný lístek s několika korálky je oproti tomu za hodinku hotový. I proto jsem trochu utekla od replik. Než vidíte výsledek, pracujete a čekáte spoustu dní.

Z jakých materiálů nejčastěji vytváříte šperky?

Barevné kovy jsem už zmínila. Ráda je doplňuji maminčiným sklem, dřevem, ovčím rounem a samozřejmě skleněnými korálky z produkce tradičních firem na jablonecku. Miluji přírodniny, ale občas k jejich zakonzervování sáhnu i po syntetických pryskyřicích.

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svojí tvorbu?

Spíše se snažím svůj rozptyl zužovat. Kromě výroby mne občas někdo požádá o realizaci tvůrčí dílničky. Ráda sleduji, jak kreativní dokáží být malé děti, a někdy obdivuji zápal lidí, kteří sic nedostali do vínku zručnost, o to s větším nadšením a zarputilostí bojují s kleštěmi a materiálem. Dokud nevyhrají sami nad sebou a radují se z výsledku.

ROZHOVOR: Šperky inspirované historií s nádechem hřejivých odstínů
Zdroj: Atelier Sharka

Vytváříte také šperky na přání – podle přání zákazníka?

Občas někdo přijde s obrázkem z Pinterestu, nebo z Fleru, že by chtěl vyrobit něco od mých kolegů. S nadějí, že to ode mne bude jistě dostupnější. To odmítám z mnoha důvodů. Ale pokud si zákazník vybere něco z mé produkce a potřebuje jinou barvu korálků, nebo přívěsek doplnit do setu náušnicemi, rozhodně vyhovím.

Jsou krásné také zakázky, kdy si u mne dáma vyhlédne nějakou drobnost, ale potřebuje podobný motiv, ale aby seděl k ní a nechá mi volnou ruku. Sice celou dobu trnu, jestli se trefím do představy zákaznice, ale snad se mi nestalo, že by dáma svůj šperk odmítla.

Jednou jsem znovu vyráběla šperk, který se ztratil cestou přes oceán a zadavatelka chtěla pro dceru právě ten jediný náhrdelník, který si vybrala napoprvé. Kromě replik, kterých není nekonečné množství, vyrábím originály, ale v tomto případě jsem se snažila původní kus napodobit co nejvěrněji.

ROZHOVOR: Šperky inspirované historií s nádechem hřejivých odstínů
Zdroj: Atelier Sharka

Kde lze Vaše výrobky zakoupit?

Párkrát do roka navštívím několik trhů po okolí. Mám za sebou dlouhé roky ježdění na řemeslné a historické trhy u nás i v zahraničí. Takže dnes si pár trhů užiji spíš jako relax a setkávání se zákazníky. A téměř od začátku Fleru mám svůj obchůdek právě tam – AtelierSharka.

Osobní kontakt se zákazníky často probíhá na mé FB stránce – AtelierSharka.

Chtěla byste našim čtenářům říci ještě něco, co jsme nezmínili?

V poslední době, je kolem nás spousta zla. Ve světě, v médiích i v okolí si lidé stále stěžují. Najděte si něco, co Vás těší a kultivuje. Žijeme jen jednou (tento život určitě), tak si jej užívejme.

ROZHOVOR: Šperky inspirované historií s nádechem hřejivých odstínů
Zdroj: Atelier Sharka