Říká se, že dobrý koláč připravený s úsměvem na tváří utužuje vztahy. Tak proč si nenaplánovat odpolední posezení s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu výjimečného a jemného? Tento recept na lahodný krémeš, je tím pravým. Se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako na obláčku.
Lahodný krémeš
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
Těsto:
- 60 dkg hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva – (12 g)
- 15 dkg moučkového cukru
- 20 kg másla
- 4 lžíce zakysané smetany
- 2 žloutky
Ostatní:
- mouka a máslo – na vymazání formy
Vanilkový krém:
- 2 balíčky pudinkového prášku s vanilkovou příchutí – (2×4 dkg)
- 1 litr mléka
- 2 vejce
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 25 dkg másla
- 15 dkg moučkového cukru
Jablečná náplň:
- 1,5 kg jablek
- 2 lžíce másla
- 10 dkg cukru
- 1 lžička mleté skořice
Na posypání:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Do mísy prosejte moku smíchanou s práškem do pečiva a moučkovým cukrem, pak přidejte máslo a poté ji spolu se zakysanou smetanou a žloutky vypracujte v jednotné těsto.
2. Vypracované těsto rozdělte na 3 stejné díly, každý z nich roztáhněte na velikost formy 30 x 30 cm a jeden po druhém upečte na vymazané a moukou vysypané formy dozlatova – po upečení nechejte vychladnout.
3. Z pudinkového prášku a mléka uvařte obvyklým způsobem hustý pudink, ještě do horkého vmíchejte vejce a vanilkový cukr – nechejte vychladnout.
4. Následně vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem a po částech přidávejte vychladlý pudink – dobře promíchejte.
5. Jablíčka nastrouhejte na velkém struhadle a vařte s máslem, cukrem a skořicí do měkka a po uvaření nechejte vychladnout.
6. Do vymazané formy položte první plát těsta, na něj navrstvěte jablečnou náplň a těsto uhlaďte. Na něj položte druhý plát těsta, přeložte a uhlaďte vanilkový krém a nakonec přikryjte třetím plátem těsta.
7. Nechejte přes noc odpočinout a na druhý den posypejte moučkovým cukrem a podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé přejeme vám dobrou sladkou chuť!