Připravte si jablečný závin s mákem

Jablečný závin je tradičním dezertem, oblíbeným mnohými generacemi. V tomto receptu je závin obohacený o mák, což mu dodává nezaměnitelnou chuť a krásnou texturu. Je ideální ke kávě či čaji.

Zdroj: Lucie Vích

Ingredience:

Těsto:

  • 250 g Omegy
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g Jihočeský tvaroh
  • 1 vejce
  • Špetka soli

Náplň:

  • Strouhanka opražená na másle
  • Mák (množství podle chuti)
  • Nastrouhaná jablka (množství podle potřeby)
  • Rozinky
  • Skořice
  • Nasekané ořechy (podle chuti)

Na ozdobu:

  • Rozšlehané vejce
  • Mandle (množství podle chuti)

Hrnkový jablečný koláč s úžasnou chutí a přípravou


Postup:

1) Příprava těsta: V míse smícháme omegu, hladkou mouku, Jihočeský tvaroh, vejce a špetku soli. Zpracujeme hladké těsto, které necháme krátce odpočinout.

2) Příprava náplně: Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Opražíme strouhanku na másle dozlatova.

3) Sestavení závinu: Těsto vyválíme na plát. Posypeme opraženou strouhankou, posypeme mákem, pokládáme nastrouhaná jablka, přidáme rozinky, posypeme skořicí a nakonec nasekanými ořechy.

4) Závěrečná úprava: Pečlivě zabalíme do tvaru závinu. Na vrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.

5) Pečení: Závin pečeme v předehřáté troubě na 170°C dokud není krásně zlatohnědý, což obvykle trvá zhruba 30-40 minut.

6) Podávání: Po vyjmutí z trouby necháme závin chvíli vychladnout a poté podáváme.

Vrstvený krémový dezert z listového těsta


Tip:

Závin můžete také posypat moučkovým cukrem nebo polévat vanilkovým krémem pro ještě bohatší chuť.