Jablečný závin je tradičním dezertem, oblíbeným mnohými generacemi. V tomto receptu je závin obohacený o mák, což mu dodává nezaměnitelnou chuť a krásnou texturu. Je ideální ke kávě či čaji.
Ingredience:
Těsto:
- 250 g Omegy
- 250 g hladké mouky
- 250 g Jihočeský tvaroh
- 1 vejce
- Špetka soli
Náplň:
- Strouhanka opražená na másle
- Mák (množství podle chuti)
- Nastrouhaná jablka (množství podle potřeby)
- Rozinky
- Skořice
- Nasekané ořechy (podle chuti)
Na ozdobu:
- Rozšlehané vejce
- Mandle (množství podle chuti)
Hrnkový jablečný koláč s úžasnou chutí a přípravou
Postup:
1) Příprava těsta: V míse smícháme omegu, hladkou mouku, Jihočeský tvaroh, vejce a špetku soli. Zpracujeme hladké těsto, které necháme krátce odpočinout.
2) Příprava náplně: Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Opražíme strouhanku na másle dozlatova.
3) Sestavení závinu: Těsto vyválíme na plát. Posypeme opraženou strouhankou, posypeme mákem, pokládáme nastrouhaná jablka, přidáme rozinky, posypeme skořicí a nakonec nasekanými ořechy.
4) Závěrečná úprava: Pečlivě zabalíme do tvaru závinu. Na vrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
5) Pečení: Závin pečeme v předehřáté troubě na 170°C dokud není krásně zlatohnědý, což obvykle trvá zhruba 30-40 minut.
6) Podávání: Po vyjmutí z trouby necháme závin chvíli vychladnout a poté podáváme.
Vrstvený krémový dezert z listového těsta
Tip:
Závin můžete také posypat moučkovým cukrem nebo polévat vanilkovým krémem pro ještě bohatší chuť.