Tento dezert spojuje šťavnatá jablíčka s jemným křehkým těstem do jedinečné harmonie chutí. Připravte se na cestu do minulosti, kdy nám ho dělávala vaše babička a vy jste ji pomáhali. Babiččina kuchyně a vzpomínky jsou k nezaplacení. Příprava je velmi jednoduchá a zvládnete ji úplně každý! Udělejte tento jednoduchý koláč pro své přátelé a rodinu a zajisté jim bude velmi chutnat!
Staromódní jablečný koláč
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 30-35 minut
Náročnost : Snadná
Výsledek: K nezaplacení
Plech o rozměre 42 x 30 cm.
Co budeme potřebovat:
Ingredience na přípravu staromódního jablečného koláče:
Těsto:
- 50 dkg mouky
- 25 dkg studeného másla
- 15 dkg moučkového cukru
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 1 vejce
- špetka soli
- nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
- 1-2 lžíce zakysané smetany
- strouhanka
Plnění:
- 1-1,5 kg jablíček
- čerstvě vymačkaná šťáva z 1/2 citronu
- mletá skořice – podle chuti
- krystalový cukr – podle chuti
Ostatní:
- máslo – na vymazání plechu
- rozšlehané vejce – na potíraní
- krystalový cukr – na posypání
Na zdobení a posypání:
- moučkový cukr – (volitelný)
Jak budeme postupovat:
Způsob přípravy staromódního jablečného koláče:
1. Příprava těsta: V míse si smíchejte ingredience: Hladkou mouku, studené máslo, moučkový cukr, prášek do pečiva, rozklepnuté vejce, špetku soli, nastrouhanou citrónovou kůru, zakysanou smetanu, strouhanku – uhněťte jednotné těsto a uložte ho na 30-60 minut do lednice.
2. Vezměte velký plech o rozměre 42 x 30 cm a lehce vymažte máslem.
3. Příprava náplně: Jablíčka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte na struhadle, pak nastrouhaná jablíčka dejte do velké mísy, pokapejte čerstvou šťávou z 1/2 citronu a nechejte stranou.
4. Potom vyjměte těsto z lednice, rozkrojte ho na poloviny a jednu po druhé rozválejte na pomoučené desce na velikost plechu.
5. Následně jeden z rozválených plátů těsta položte na vymazaný plech a posypejte strouhankou.
6. Jablíčko rozmačkejte (nemusí být suché, ale nemělo by ani vytékat), poté ho rovnoměrně rozetřete na těsto a posypejte mletou skořicí a krystalovým cukrem. Dbejte na to, aby se dostal všude, ale skořice používejte s mírou a množství cukru určete podle sladkosti jablka.
7. Potom přikryjte druhým plátem těsta a vrchní část těsta šikmo nařízněte nožem a propíchněte vidličkou.
8. Potřete rozšlehaným vejcem a lehce posypejte cukrem.
9. Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut při 180 °C.
10. Po upečení ho můžete také posypat moučkovým cukre a podávejte ho s láskou a velkou chutí.
Přátelé přejeme vám dobrou jablíčkovou sladkou chuť!