Dopřejte si hrnek horkého čaje nebo oblíbené kávy, pohodu s rodinou a uspokojte mlsné jazýčky. Dnes jsi ukážeme, jak si připravit křupavý jablečný koláč. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka! Se šálkem skvělé lahodné kávy si budete připadat jako na obláčku.
Křupavý jablečný koláč
Porce: 10
Doba přípravy: 10 minut
Doba pečení: 30-35 minut
Náročnost : Snadná
Výsledek: K nezaplacení
Co budeme potřebovat:
Ingredience na přípravu křupavého jablečného koláče:
Těsto:
- 25 dkg hladká mouka
- 5 dkg moučkového cukru
- 4 g prášku do pečiva
- špetka soli
- 10 dkg studeného másla
- 2,5 dkg studeného tuku
- 3,5 dkg zakysané smetany
- 1 žloutek
Náplň:
- 1,4 kg jablíčka
- 7 dkg cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 2 dkg krupice
Ostatní:
- 1 žloutek smíchaný s mlékem – na potíraní
- moučkový cukr – na posypání
Plech o rozměre 39 x 26 cm.
Jak budeme postupovat:
Způsob přípravy křupavého jablečného koláče:
1. Připravte si velký plech o rozměrech 39 x 26 cm a předehřejte troubu na 200 °C bez ventilátoru, shora dolů (180 °C s ventilátorem, pokud chcete sušit).
2. Příprava těsta: Do velké mísy prosejte suché přísady: Hladká mouka, moučkový cukr, prášek do pečiva a sůl – důkladně promíchejte a také přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Po lžících přidejte trochu studeného tuku, aby se rozdrobilo – důkladně ho rozdrobte spolu s moukou, dokud nevytvoříte malou drobenku, pak přidejte zakysanou smetanu a žloutek – rychlými pohyby vypracujte jednotné těsto.
3. Vypracované těsto rozdělte na dvě části a každou zvlášť zabalte do fólie.
4. Příprava náplně: Na náplň oloupejte jablíčka, rozkrojte je napůl, vydlabejte jádřinec a na hrubo nastrouhejte. Když jsou nastrouhaná na hrubo, udrží si více vlhkosti a koláč bude chutnější.
5. Vyždímejte jablíčka od šťávy pomocí ruk a přendejte je do velké mísy, posypejte je cukrem, skořicí a krupicí – důkladně promíchejte.
6. Nechejte vykynout první těsto, které pomalu a opatrně rozválejte na pomoučené desce na velikost plechu. Trochu ho prohněťte a rozválejte na pomoučené desce, poté ho rozprostřete na plech, pak na navrch rozetřete náplň a uhlaďte je tak, aby byla po celé ploše rovnoměrně hustá.
7. Následně na něj rozválejte druhé těsto a pomocí válečku ho rozprostřete. Ořízněte okraje přebytečného těsta, aby bylo pěkné a hezké.
8. Smíchejte žloutek s mlékem a potřete jimi vrchní část koláče. Koláč často propichujte vidličkou, ale je velmi důležité, abyste nepropichovali pouze vrchní část. Vidličku zapíchněte až na dno koláče, aby měla pára unikající z jablíčka volnou cestu.
9. Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut při 200 °C.
10. Po upečení ho posypejte moučkovým cukrem a podávejte ho s láskou a velkou chutí.
Přátelé přejeme vám dobrou sladkou jablíčkovou chuť jako od babičky!