Hledáte výtečnou domácí paštiku, která je plná chutí a vůní? Tato paštika z kuřecích jater je jemná a lahodná a stane se oblíbenou volbou na vašem stolu.
Ingredience:
- 1 stroužek česneku
- 1 ks cibule
- 250 g kuřecích jater
- 120 g čerstvého másla
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 0,5 lžičky paštikového koření
- 4 lžičky pepře 4 barev
- 1,5 lžíce čerstvého rozmarýnu
- 5 cl Sherry brandy
- 0,5 lžičky soli
Na ozdobení a zalití:
- 4 krajíce celozrnného žitného chleba
- 80 g čerstvého másla
- 4 lžíce pistácií
Postup:
Příprava surovin: Rozmarýn omyjeme a vodu setřepeme. Očistíme játra od blanek a žilek, pokrájíme na menší kousky. Nakrájíme cibuli a česnek nadrobno.
Restování surovin: Na pánvi na olivovém oleji zpěníme cibuli s česnekem. Přidáme játra, snítku rozmarýnu a restujeme z obou stran asi 3-4 minuty, dokud nejsou dozlatova. Dbejme na to, aby játra zůstala uvnitř růžová.
Flambování: Přilijeme Sherry brandy, zvýšíme teplotu a necháme flambovat, až alkohol vypaří.
Mixování paštiky: Játrovou směs (bez rozmarýnu) dáme do mixéru a rozmixujeme. Přidáme změklé máslo, sůl, pepř 4 barev a paštikové koření a prošleháme.
Chlazení paštiky: Paštiku rozdělíme do malých misek a necháme v chladničce odpočívat 2 hodiny.
Ozdoba a zalití: Rozpustíme máslo (nesmí se škvařit). Vychladlou paštiku posypeme pistáciemi, zalijeme máslem a vložíme zpět do chladničky na 40 minut.
Servírování: Podáváme s čerstvým chlebem.
Tip:
Chcete-li více bylinkové chuti, přidejte do paštiky i nasekaný čerstvý tymián či petržel.