Domácí bylinková paštika z kuřecích jater

Hledáte výtečnou domácí paštiku, která je plná chutí a vůní? Tato paštika z kuřecích jater je jemná a lahodná a stane se oblíbenou volbou na vašem stolu.

Zdroj: istock.com

Ingredience:

  • 1 stroužek česneku
  • 1 ks cibule
  • 250 g kuřecích jater
  • 120 g čerstvého másla
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 0,5 lžičky paštikového koření
  • 4 lžičky pepře 4 barev
  • 1,5 lžíce čerstvého rozmarýnu
  • 5 cl Sherry brandy
  • 0,5 lžičky soli

Na ozdobení a zalití:

  • 4 krajíce celozrnného žitného chleba
  • 80 g čerstvého másla
  • 4 lžíce pistácií

Postup:

Příprava surovin: Rozmarýn omyjeme a vodu setřepeme. Očistíme játra od blanek a žilek, pokrájíme na menší kousky. Nakrájíme cibuli a česnek nadrobno.

Restování surovin: Na pánvi na olivovém oleji zpěníme cibuli s česnekem. Přidáme játra, snítku rozmarýnu a restujeme z obou stran asi 3-4 minuty, dokud nejsou dozlatova. Dbejme na to, aby játra zůstala uvnitř růžová.

Flambování: Přilijeme Sherry brandy, zvýšíme teplotu a necháme flambovat, až alkohol vypaří.

Mixování paštiky: Játrovou směs (bez rozmarýnu) dáme do mixéru a rozmixujeme. Přidáme změklé máslo, sůl, pepř 4 barev a paštikové koření a prošleháme.

Chlazení paštiky: Paštiku rozdělíme do malých misek a necháme v chladničce odpočívat 2 hodiny.

Ozdoba a zalití: Rozpustíme máslo (nesmí se škvařit). Vychladlou paštiku posypeme pistáciemi, zalijeme máslem a vložíme zpět do chladničky na 40 minut.

Servírování: Podáváme s čerstvým chlebem.


Tip:

Chcete-li více bylinkové chuti, přidejte do paštiky i nasekaný čerstvý tymián či petržel.