Zvládnout domácnost s omezeným rozpočtem a třemi hladovými dětmi může být výzvou. Nicméně i s omezeným rozpočtem je možné připravit chutná a vyživující jídla. Přinášíme vám několik tipů na recepty, které nevyžadují drahé suroviny a přesto potěší chuťové buňky vašich dětí.
Rady a tipy ostatních:
Koukněte někde na výhodný kuřata. Upecte ho a zbytek oberte do rizota. Ze stehen kuře na paprice. Žemlovka, rajská s kuličkami z mletyho… celkově ty omáčky mi přijdou výhodnější. Cuketové/květákové placky… – Kristýna
Vdolky, langoše, lívance, palačinky, čočkova polévka, čočka na kyseloo s vajíčkem nebo parkem. Buřtguláš. Zapečené těstoviny se zeleninou, šukofleky, těstoviny s tvarohem, rizoto… – Mária
Z receptu co bych poradila uz t vse bylo receno. Ale dam vam tip – doufam, ze se neurazite pokud mate pobliz Kaufland, zkuste tam zajit mezi 19-20 hodinou vecer nebo pozdeji, ale to uz je riziko, ze je to probrany. V tu dobu se zlevnuje pultovy maso a da se koupit treba i za polovicku ceny – taky pecivo se zlevnuje – Monča
Ukázka receptů:
1. Bramborové placky
- Suroviny: brambory, cibule, sůl, pepř, hladká mouka, vejce
- Postup: Brambory a cibuli nastrouháme najemno, osolíme, opepříme a smícháme s vejcem a moukou. Z těsta tvarujeme placky a smažíme na pánvi dozlatova.
2. Rýžový nákyp s ovoce
- Suroviny: rýže, mléko, cukr, ovoce dle sezóny (jablka, hrozny, banány)
- Postup: Uvaříme rýži v mléce do změknutí. Přidáme cukr a nakrájené ovoce. Pečeme v troubě, dokud nákyp nezhoustne.
3. Zeleninová polévka
- Suroviny: mrkev, petržel, cibule, celer, brambory, sůl, pepř, majoránka
- Postup: Zeleninu nakrájíme a uvaříme v osolené vodě. Dochutíme majoránkou, pepřem a vaříme do změknutí.
4. Těstoviny s rajčatovou omáčkou
- Suroviny: těstoviny, rajčatový protlak, cibule, sůl, pepř, bazalka
- Postup: Uvaříme těstoviny. Na pánvi osmažíme cibuli, přidáme rajčatový protlak, osolíme, opepříme a vaříme 10 minut. Přidáme bazalku a podáváme s těstovinami.
5. Kynuté knedlíky s ovocem
- Suroviny: hladká mouka, mléko, cukr, droždí, sůl, ovoce (např. švestky, jablka)
- Postup: Připravíme kynuté těsto, necháme kynout, naplníme ovocem a vaříme ve vroucí vodě.
Tipy, jak ušetřit v obchodech:
- Plánování nákupů: Před odchodem do obchodu si vytvořte seznam potřebných věcí. Tím snížíte pravděpodobnost impulzivních nákupů.
- Sledování slev: Věnujte pozornost akčním letákům a nabídkám. Některé obchody také nabízí slevové karty či věrnostní programy pro své zákazníky.
- Porovnávání cen: Někdy může být výhodnější koupit větší balení za lepší cenu na jednotku.
- Nákupy na váhu: Některé potraviny můžete nakoupit přesně v množství, které potřebujete, což může ušetřit peníze i zabránit plýtvání.
- Využívání sezónních surovin: Ovoce a zelenina v sezóně bývá často levnější a čerstvější.
- Omezení nákupu značkových produktů: Mnoho obchodních řetězců nabízí své vlastní značky, které mohou být stejně kvalitní, ale levnější.
- Minimalizace impulzivních nákupů: Pokuste se vyhýbat nákupům, když máte hlad nebo když jste pod tlakem času.
- Využití aplikací a kuponů: Existuje mnoho mobilních aplikací, které nabízí slevy, cashback akce či kupony na různé produkty.
- Nákup větších balení: Pokud je to možné a máte dostatek úložného prostoru, větší balení často přichází s lepším cenovým poměrem.
- Vlastní tašky a nádoby: Mnoho obchodů účtuje za plastové tašky. Vždy mějte u sebe vlastní tašku nebo si oblíbené potraviny balte do vlastních nádob.
- Nákupy mimo hlavní hodiny: Mnoho obchodů nabízí slevy na produkty krátce před zavírací dobou, zejména pekařství či masny.
- Sledování spotřeby a zvyků: Pokud znáte své návyky a potřeby, můžete lépe plánovat nákupy a vyhýbat se plýtvání.
- Vyhýbání se “pastem” na konci regálů: Často jsou zde umístěny produkty za vyšší ceny, které obchody chtějí rychle prodat.
Pamatujte, že ušetřit peníze při nákupu neznamená nutně kompromis v kvalitě. Je to o tom být informovaný, plánovat dopředu a být si vědom svých nákupních návyků.
I s omezeným rozpočtem lze vařit chutně a zdravě. Nezapomeňte také sledovat slevy v obchodech, kde můžete nakoupit suroviny za výhodnou cenu. Dobrou chuť!