Chutné a cenově dostupné recepty pro rodiny: Jak nakrmit 3 děti za 2000,- bez luxusních surovin!

Zvládnout domácnost s omezeným rozpočtem a třemi hladovými dětmi může být výzvou. Nicméně i s omezeným rozpočtem je možné připravit chutná a vyživující jídla. Přinášíme vám několik tipů na recepty, které nevyžadují drahé suroviny a přesto potěší chuťové buňky vašich dětí.

Zdroj: istock.com

Rady a tipy ostatních:

“Šunkofleky, rizoto, zapečené brambory, rýžový nákyp, špagety s bolonskou, palačinky.
Je myslím dost jídel, která nejsou finančně náročná a děti je milují.
Br. Kaše s volskym vokem, nebo rybi filé, apod.
Nebo prostě krémové polévky a k tomu pečivo”Liba

Koukněte někde na výhodný kuřata. Upecte ho a zbytek oberte do rizota. Ze stehen kuře na paprice. Žemlovka, rajská s kuličkami z mletyho… celkově ty omáčky mi přijdou výhodnější. Cuketové/květákové placky…Kristýna


Vdolky, langoše, lívance, palačinky, čočkova polévka, čočka na kyseloo s vajíčkem nebo parkem. Buřtguláš. Zapečené těstoviny se zeleninou, šukofleky, těstoviny s tvarohem, rizoto…Mária


Kuře, naporcovat. Udělat vývar, kuře na paprice, plus třeba činu s rýži..
Kousek plecka, udělat omáčku + testoviny.
Rajskou+mleté maso. (Testoviny, knedlík).
Když to máte takhle nasponovane skoro v půlce měsíce, tak nejlepší jsou polévky, omáčky, to můžete udělat kotel a je aspoň na dva dny..Jitka

Koukněte se, jestli u vašeho řezníka nemají skelety z kuřat. Stojí pár korun. Když si koupíte 5-6 tak za to tady většinou platím do 50 Kč. Udelam silný vývar, rozdělím na několik porcí a dám do mrazáku. A budete mít několik polévek. Kosti oberu, z větších kouksků masa udělám kuře na paprice. Z menších udělám rizoto.
Koprová omáčka.Lenka


Palačinky, lívance, krupicova kaše, karbanátky, sekanou,špagety,bramborový guláš, kvetakovy mozecek, zeleninu s bramborem zapect v troubě, zapečené těstoviny,různé druhy polévek zahustenych bez masa nebo mletého. Je toho mnoho a přemýšlet co dům dá. Taky takto dělám často co najdu zapecu. Co je potřeba zdelat něco vymyslím. Často dělám zapečený chleba v troubě s nějakou směsi. Těstovinový saláty atd.Petra


Nahodou ,falešnou svíčkovou můžete udělat za pár korun,kupte skelet kuřeci a máte polévku,trochu vývarů pouzijete na omáčku ve ktere uvařite zeleninu a tu po uvaření rozmixujete a zahustite smetanou a kouskem másla , maso oberete a oběd je hotový jo a dochutíte přliloha,knedlik nebo kolínka – Helena

Já dětem vařila hlavně omáčky a hutné polévky: alá svíčková : kuřecí, nebo vepřové 2 pytlíky mraž.zeleniny pod svíčkovou, šlehačku na vaření a nebo mléko,
Do papiňáku, nebo kastrolu podle toho co používáte…
zpěnit na trošku másle nakrájenou cibuli, orestovat buď kuřecí nebo klidně kostičky vepřového, zasypat zeleninou, přidat bobkový list, kul.pepře, nové koření, podlít a vařit do změknutí…v papiňáku tak hodinu na mírném ohni, po vyjmutí masa a přidaného koření, rozmixovat a přidat buď smetanu na vaření, nebo mléko s troškou hl.mouky, dochutit citronem…podle vaší chuti.Když nebyla zmraž.zelenina tak dávám ” Halali “
Hnědá omáčka: osmahnout více cibule a přidat na kostky vepř. nebo kuř. nahrubo nastrouhanou mrkev, osolit, opepřit a do změknutí…..
Polévky: cibule, brambory a zelenina …zahustit jíškou.
Gulášovka přidat papriku a hoodně brambor
Vývar ze skeletu kuřete přidat zeleninu a zahustit kapáním nebo noky.Hana

Z receptu co bych poradila uz t vse bylo receno. Ale dam vam tip – doufam, ze se neurazite 🙂 pokud mate pobliz Kaufland, zkuste tam zajit mezi 19-20 hodinou vecer nebo pozdeji, ale to uz je riziko, ze je to probrany. V tu dobu se zlevnuje pultovy maso a da se koupit treba i za polovicku ceny – taky pecivo se zlevnujeMonča

Také doporučujeme navštěvovat prodejnu Lidlu, kde můžete sehnat naplněné bedýnky zeleninou a ovocem za 25 kč.
Zdroj: Hana

Ukázka receptů:

1. Bramborové placky

  • Suroviny: brambory, cibule, sůl, pepř, hladká mouka, vejce
  • Postup: Brambory a cibuli nastrouháme najemno, osolíme, opepříme a smícháme s vejcem a moukou. Z těsta tvarujeme placky a smažíme na pánvi dozlatova.

2. Rýžový nákyp s ovoce

  • Suroviny: rýže, mléko, cukr, ovoce dle sezóny (jablka, hrozny, banány)
  • Postup: Uvaříme rýži v mléce do změknutí. Přidáme cukr a nakrájené ovoce. Pečeme v troubě, dokud nákyp nezhoustne.

3. Zeleninová polévka

  • Suroviny: mrkev, petržel, cibule, celer, brambory, sůl, pepř, majoránka
  • Postup: Zeleninu nakrájíme a uvaříme v osolené vodě. Dochutíme majoránkou, pepřem a vaříme do změknutí.

4. Těstoviny s rajčatovou omáčkou

  • Suroviny: těstoviny, rajčatový protlak, cibule, sůl, pepř, bazalka
  • Postup: Uvaříme těstoviny. Na pánvi osmažíme cibuli, přidáme rajčatový protlak, osolíme, opepříme a vaříme 10 minut. Přidáme bazalku a podáváme s těstovinami.

5. Kynuté knedlíky s ovocem

  • Suroviny: hladká mouka, mléko, cukr, droždí, sůl, ovoce (např. švestky, jablka)
  • Postup: Připravíme kynuté těsto, necháme kynout, naplníme ovocem a vaříme ve vroucí vodě.
Zdroj: istock.com

Tipy, jak ušetřit v obchodech:

  1. Plánování nákupů: Před odchodem do obchodu si vytvořte seznam potřebných věcí. Tím snížíte pravděpodobnost impulzivních nákupů.
  2. Sledování slev: Věnujte pozornost akčním letákům a nabídkám. Některé obchody také nabízí slevové karty či věrnostní programy pro své zákazníky.
  3. Porovnávání cen: Někdy může být výhodnější koupit větší balení za lepší cenu na jednotku.
  4. Nákupy na váhu: Některé potraviny můžete nakoupit přesně v množství, které potřebujete, což může ušetřit peníze i zabránit plýtvání.
  5. Využívání sezónních surovin: Ovoce a zelenina v sezóně bývá často levnější a čerstvější.
  6. Omezení nákupu značkových produktů: Mnoho obchodních řetězců nabízí své vlastní značky, které mohou být stejně kvalitní, ale levnější.
  7. Minimalizace impulzivních nákupů: Pokuste se vyhýbat nákupům, když máte hlad nebo když jste pod tlakem času.
  8. Využití aplikací a kuponů: Existuje mnoho mobilních aplikací, které nabízí slevy, cashback akce či kupony na různé produkty.
  9. Nákup větších balení: Pokud je to možné a máte dostatek úložného prostoru, větší balení často přichází s lepším cenovým poměrem.
  10. Vlastní tašky a nádoby: Mnoho obchodů účtuje za plastové tašky. Vždy mějte u sebe vlastní tašku nebo si oblíbené potraviny balte do vlastních nádob.
  11. Nákupy mimo hlavní hodiny: Mnoho obchodů nabízí slevy na produkty krátce před zavírací dobou, zejména pekařství či masny.
  12. Sledování spotřeby a zvyků: Pokud znáte své návyky a potřeby, můžete lépe plánovat nákupy a vyhýbat se plýtvání.
  13. Vyhýbání se “pastem” na konci regálů: Často jsou zde umístěny produkty za vyšší ceny, které obchody chtějí rychle prodat.

Pamatujte, že ušetřit peníze při nákupu neznamená nutně kompromis v kvalitě. Je to o tom být informovaný, plánovat dopředu a být si vědom svých nákupních návyků.

Zdroj: istock.com

I s omezeným rozpočtem lze vařit chutně a zdravě. Nezapomeňte také sledovat slevy v obchodech, kde můžete nakoupit suroviny za výhodnou cenu. Dobrou chuť!