Jednoduchá pochoutka: Dort vzhůru nohama s karamelizovanými jablky

Vstupte do světa nevšedního a lákavého dezertu, kde karamelizovaná jabka hrají hlavní roli! Dort vzhůru nohama s karamelizovanými jablky vás zavede na výlet plný sladkých dobrodružství. Připravte se na chutnou odměnu, která bude vaše chuťové buňky rozmazlovat až do posledního sousta!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Dort vzhůru nohama s karamelizovanými jablky
Zdroj: catine.ro

Dort vzhůru nohama s karamelizovanými jablky

Co budeme potřebovat:

Na karamelizovanou jablečnou vrstvu:

  • 2 velká jablka
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 100 g cukru
  • 50 g másla

Na těsto:

  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 150 g cukru
  • 150 ml oleje
  • 150 ml mléka
  • vanilka – podle chuti
  • 400 g mouky
  • 5 g prášek do pečiva

Ostatní:

  • mletá skořice – podle chuti

Jak budeme postupovat:

1. Jablka dobře omyjte, zbavte slupky a nakrájejte je nahrubo na plátky silné asi 1 cm.

2. Nakonec plátky jablek pokapejte čerstvou citronovou šťávou.

3. Cukr nasypejte na pánev, aby se zkaramelizoval a intenzivně míchejte, aby se nepřipálil.

4. Když se cukr rozpustí, přidejte máslo – míchejte, dokud se máslo také nerozpustí.

5. Následně přidejte plátky jablek a na mírném ohni je povařte 1-2 minuty v karamelizované směsi.

5. Potom vypněte oheň a nechejte jablka ve směsi temperovat.

6. Do mísy mixéru rozklepněte vejce, přisypte sůl a cukr – míchejte, dokud nevznikne pěna. Přestanete, když se cukr a sůl rozpustí a vaječná směs trvale zvětší svůj objem.

7. Postupně přilévejte olej, mléko a přidejte vanilkový lusk nebo vanilkovou esenci. Dále přisypávejte prosátou mouku s práškem do pečiva a tuto směs postupně přidávejte do výše uvedené uvařené směsi – dobře promíchejte.

8. Vezměte kulatou koláčovou nebo dortovou formu o průměru 24-25 cm a vnitřek potřete trochou másla.

9. Na dno dortu s karamelovou směsí položte plátky zkaramelizovaných jablek. Navrch posypejte trochu mleté skořice a poté rovnoměrně rozetřete těsto.

10. Pečte v troubě 30-35 minut při 180 °C nebo dokud povrch pěkně nezhnědne.

11. Po upečení koláč ihned vyklopte na plech a před podáváním nechejte jablečný koláč vychladnout a podávejte ho s láskou a velkou chutí.

Dort vzhůru nohama s karamelizovanými jablky
Zdroj: catine.ro
Dort vzhůru nohama s karamelizovanými jablky
Zdroj: catine.ro

Přátelé, přejeme vám dobrou sladkou chuť!

Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.