Vstupte do světa nevšedního a lákavého dezertu, kde karamelizovaná jabka hrají hlavní roli! Dort vzhůru nohama s karamelizovanými jablky vás zavede na výlet plný sladkých dobrodružství. Připravte se na chutnou odměnu, která bude vaše chuťové buňky rozmazlovat až do posledního sousta!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Dort vzhůru nohama s karamelizovanými jablky
Co budeme potřebovat:
Na karamelizovanou jablečnou vrstvu:
- 2 velká jablka
- šťáva z 1/2 citronu
- 100 g cukru
- 50 g másla
Na těsto:
- 4 vejce
- špetka soli
- 150 g cukru
- 150 ml oleje
- 150 ml mléka
- vanilka – podle chuti
- 400 g mouky
- 5 g prášek do pečiva
Ostatní:
- mletá skořice – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Jablka dobře omyjte, zbavte slupky a nakrájejte je nahrubo na plátky silné asi 1 cm.
2. Nakonec plátky jablek pokapejte čerstvou citronovou šťávou.
3. Cukr nasypejte na pánev, aby se zkaramelizoval a intenzivně míchejte, aby se nepřipálil.
4. Když se cukr rozpustí, přidejte máslo – míchejte, dokud se máslo také nerozpustí.
5. Následně přidejte plátky jablek a na mírném ohni je povařte 1-2 minuty v karamelizované směsi.
5. Potom vypněte oheň a nechejte jablka ve směsi temperovat.
6. Do mísy mixéru rozklepněte vejce, přisypte sůl a cukr – míchejte, dokud nevznikne pěna. Přestanete, když se cukr a sůl rozpustí a vaječná směs trvale zvětší svůj objem.
7. Postupně přilévejte olej, mléko a přidejte vanilkový lusk nebo vanilkovou esenci. Dále přisypávejte prosátou mouku s práškem do pečiva a tuto směs postupně přidávejte do výše uvedené uvařené směsi – dobře promíchejte.
8. Vezměte kulatou koláčovou nebo dortovou formu o průměru 24-25 cm a vnitřek potřete trochou másla.
9. Na dno dortu s karamelovou směsí položte plátky zkaramelizovaných jablek. Navrch posypejte trochu mleté skořice a poté rovnoměrně rozetřete těsto.
10. Pečte v troubě 30-35 minut při 180 °C nebo dokud povrch pěkně nezhnědne.
11. Po upečení koláč ihned vyklopte na plech a před podáváním nechejte jablečný koláč vychladnout a podávejte ho s láskou a velkou chutí.
Přátelé, přejeme vám dobrou sladkou chuť!
Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.