Pokud máte chuť na něco výjimečného, co potěší vaše chuťové pohárky i oči, zkuste si připravit šťavnatý marinovaný vepřový bůček se skvělou omáčkou v troubě. Tento recept je jednoduchý, rychlý a výsledkem je křupavá kůrka a měkké maso, jako v nejlepších restauracích. Budete potřebovat pouze několik ingrediencí a trochu trpělivosti. Přečtěte si, jak na to, a užijte si tento lahodný pokrm.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Marinovaný vepřový bůček se skvělou omáčkou v troubě
Co budeme potřebovat:
• 2,5 kg vepřového bůčku s kostí
• 6 stroužků česneku
• 1 chilli paprička
Pro marinádu:
• 2 lžíce soli
• 2 lžíce granulovaného česneku
• 2 lžíce sladké papriky
• 1 lžička mletého černého pepře
Pro omáčku:
• 1 zelené jablko
• 6 lžic sójové omáčky
• 1 lžička mletého černého pepře
• 1 lžíce granulovaného česneku
• 2 lžíce sladké papriky
• 1 lžíce cukru
• 1 lžička skořice
• šťáva z poloviny citrónu
Jak budeme postupovat:
1. Připravte marinádu: v misce smíchejte sůl, granulovaný česnek, sladkou papriku a mletý černý pepř.
2. Připravte maso na pečení: nejprve ho dobře omyjte a očistěte kůrku od chlupů. Potom kůrku nařezejte ostrým nožem do čtverečků, aby se marináda lépe vsákla. Dejte pozor, abyste řezali jen kůrku a tuk, ne maso.
3. Dobře promněte a potřete kus masa směsí suchých koření.
4. Každý stroužek česneku rozkrájejte na tři kousky. Pomocí špičky velkého kuchyňského nože udělejte do masa dírky a naplňte je česnekem.
5. Položte maso na alobal.
6. Chilli papričku nakrájejte na kolečka a přidejte je na vrch kůrky.
7. Dobře zabalte maso do alobalu, dejte ho do pekáče a pečte ho dvě a půl hodiny v troubě předehřáté na 200 °C.
8. Připravte omáčku: oloupejte jablko a nastrouhejte ho na jemném struhadle. Přidejte sójovou omáčku, mletý černý pepř, granulovaný česnek, sladkou papriku, cukr a skořici a promíchejte. Potom přidejte šťávu z poloviny citrónu. Dejte na oheň a vařte směs pět minut za stálého míchání. Omáčka by měla zhoustnout.
9. Vyndejte maso z trouby a položte ho na kovový rošt.
10. Hojně potřete maso omáčkou z obou stran.
11. Dejte pekáč s roštem i masem zpět do trouby na dalších deset minut, aby se dopeklo při teplotě 230 °C.
12. Nechte ho vychladnout, nakrájejte ho na kousky a podávejte s chutí.
Vyšlo to šťavnaté a velmi chutné.
Dobrou chuť!